Baktalórántháza

2022.02.28. 07:09

Nyit a kastélymúzeum

Megtekinthető a város szülöttének életét és munkásságát bemutató önálló kiállítás is Baktalórántházán.

KM

A téli leállás után újra kinyitja a kapuit a látogatók előtt a baktalórántházi Dégenfeld Kastélymúzeum. A XVII. század elején épült kastély gróf Dégenfeld Imre nevét viseli, aki Szabolcs vármegye főispánja és Kossuth kormánybiztosa volt az 1848–49-es szabadságharc idején. Ő az egykori miniszterelnök, Tisza Kálmán apósa, gróf Tisza István és gróf Károlyi Gyula nagyapja. 
Az egyemeletes, késő klasszicista stílusú lakókastély az elmúlt bő száz év zivataros korszaka után, 2016. március 15-én tárta szét az ajtaját a nagyközönség előtt. 


A kastély- és a helytörténeten kívül a korabeli bútorokkal berendezett szobák is betekintést nyújtanak a főúri családok mindennapi életébe. 


A kastélymúzeum kialakítása során innovatív, interaktív eszközöket is beépítettek, ezáltal a „kastély szórakoztat és visszarepít a múltba”. 


A múzeum az elmúlt években két új állandó kiállítással gazdagodott. Három éve megnyílt a Baktai-erdő elnevezésű, rendkívül látványos természetismereti tárlat a Nyírerdő Zrt. közreműködésével. A kastélyparkban 2020-ban átadott Károlyi Gyula Emlékházban többek között megtekinthető a város szülöttének, az egykori miniszterelnök életét és munkásságát bemutató önálló kiállítás, valamint az országban egyedülálló „Székely Hadosztály története 1918–19” című tárlat is. 
 


Belépés csakis jelmezben 

 


A nyitás napján, március elsején 17–19 óráig farsang lesz a Dégenfeld Kastélymúzeumban. Lesz jelmezes felvonulás, kézműves-foglalkozás, játékos vetélkedő és meglepetésajándék. Tizennyolc órától a Gyerecsak! zenekar interaktív zenés gyerekműsorával szórakoztatja az érdeklődőket. Belépés kizárólag jelmezben! KM 
 

Borítókép: Gróf Károlyi Gyula is várja a látogatókat a Dégenfeld Kastélymúzeumban | Fotó: művelődési központ

Címkék#kastély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában