2022.02.09. 14:00
Szabolcsi aranyszabály: minőség
Megyénk négy versenyzője tizennégy aranyérmet gyűjtött az első, 100 pontos bírálatú ongai versenyen.
Pucsok Sándor, Krajnyák Zoltán és Szőllősi Kristóf is remekül szerepelt az ongai versenyen
Forrás: KM-archív
Rekordszámú nevezéssel és az „Árpád Pálinka” kettős győzelmével ért véget a XII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny. A békéscsabai „Árpád Pálinka” a legjobb kereskedelmi főzde cím mellé érlelt szilvapálinkájával megszerezte a verseny legjobb pálinkája nagydíjat is. Megyénk négy versenyzője összesen 55 érmet, köztük 14 aranyat gyűjtött.
Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre 2177 minta érkezett Magyarországon kívül Romániából és Szlovákiából. Az eredményhirdetést egy nagyszabású gála részeként január utolsó hétvégéjén tartották meg Debrecenben, a Kölcsey Központban, ahol kiderült, hogy kik voltak a legjobbak, és melyik főzde és pálinka lett a 2169 értékelt, minősített minta abszolút legjobbja. A nevezett pálinkák és párlatok 265 nevezőtől, 163 településről származnak. A pálinkák és párlatok értékelésére január 16–18-án került sor Ongán. A háromnapos zsűrizés során a 31 tagú nemzetközi bíráló csapat közül minden versenymintát minimum 6 szakember értékelt. A nagy- és champion díjas tételekről ugyanakkor valamennyi zsűritag véleményt formált.
Százpontos premier
A debreceni eredményhirdető gálán a XII. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyt Takács László versenyigazgató, az Ongai Kulturális Egyesület elnöke így értékelte:
– Élesben vizsgázott az új, az egyesület által maga fejlesztett 100 pontos bíráló rendszer és szoftver, összetettebb értékelő elvekkel és struktúrával. Ennek legfőbb erénye a hibakeresés helyett a pozitív szemlélet, nagyobb differenciálási lehetőség alkalmazása, az illat, illetve az íz, mint a két legfontosabb értékmérő tulajdonság több összetevőre való bontása. A jövőben a szélesebb közvélemény és a marketingszakemberek számára a borversenyek/borbírálatok tapasztalatai, ismertsége alapján könnyebb eligazodást eredményezhet a minőségi pálinkák/párlatok eredményességét illetően az új, fogyasztó- és bírálóbarát értékelő rendszer – tette hozzá a versenyigazgató.
Hazakerült ötvenöt érem
Az elbírált 2169 mintából 354 volt a kereskedelmi tételek száma, 535 a bérfőzők és 1287 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A kereskedelemben kapható minták közül 34 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra.
A magán- és bérfőzetőknél 40 kategóriagyőztes minta volt, ez utóbbiak között üdvözölhetjük Pucsok Sándor starking alma párlatát. A tiszadadai főzdetulajdonos pálinkakészítő mester kvázi nagyaranyérme mellé még 7 további aranyérmet (birs, Éva és Petri meggy, kajszi, kökény szilva, Cabernet souvignon, tokaji sárga muskotály), 6 ezüstöt és 8 bronzot gyűjtött.
Eredmények
A magán és bérfőzetők népes mezőnyében még három további szabolcsi magánfőző szerepelt kiválóan:
Szőllősi Kristóf (Nyírgyulaj) gyűjteménye 3 arany- – Vilmos körte, Regina cseresznye, Sárga muskotály –, 5 ezüst-, 7 bronzéremmel gyarapodott.
Krajnyák Zoltán (Nyírtelek) 2 arany- – Szabolcsi almaválogatás és Gála alma –, 4 ezüst-, 2 bronzéremmel lett gazdagabb.
Veres István (Vásárosnamény) pedig 1 arany- – Citrus mix –, 6 ezüst-, 3 bronzéremmel térhetett haza.