Panyola

2022.02.03. 16:04

Szatmári állatalakoskodás

Immáron nyolcadik esztendeje február első hétvégéjén űzik el a telet.

Pótor Melinda

Megannyi program várja a látogatókat az idei panyolai farsangon is | Fotó: a szerző archívuma

Van Szatmárban egy kistelepülés, melynek életében ebben a rohanó világban is fontosak a régi értékek, múltbéli kincsek, népi hagyományok, s ezek megőrzése, továbbadása a következő generációknak.

– Ebben a komoly küldetésben folyamatos támogatást kapunk az itt élő nyugdíjasainktól, akik erőt, fáradságot nem sajnálva segítik munkánkat – árulta el az alig hatszáz lelkes Panyola polgármestere. Muhari Zoltán szerint a falu, akár egy nagy család, minden vendéget és látogatót ugyanolyan szeretettel fogad, mint hajdanán a nagyszülők az unokáikat. 

 

Bekerült az értéktárba is 

 

Panyolán immár nyolcadik esztendeje február második hétvégéjén igyekeznek elűzni a telet. A farsangi állatalakoskodáshoz és felvonuláshoz a környező hagyományőrző települések is csatlakoznak. Tömegeket szólít meg, a falu egykori lakói, az ország másik feléről érkező baráti társaságok látogatják, mert részesei szeretnének lenni a közösségformáló eseménynek. Panyola már nemcsak zamatos pálinkájáról ismert, hanem elragadó vendégszeretetéről, ízletes aszalványairól, különleges ételeiről, világzenei fesztiváljáról és hagyományőrző rendezvényeiről egyaránt. A három folyó találkozásánál fekvő település értékeit összegyűjtve mutatja be rendkívüli adottságait, érintetlen természeti kincsei kellemes és élményekben gazdag lehetőséget kínálnak a látogatóknak. 

A panyolai hagyományőrző farsang olyan kulturális örökség, amit óvni és ápolni kell, ezért tavaly bekerült a megyei értéktárba. Állatalakoskodó jelmezes felvonulásához, szatmári dramatikus játékaihoz, amit megannyi portaprogrammal egészítettek ki a szervezők, február 12-én, szombaton 10 órától csatlakozhatnak az érdeklődők. Emellett a Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Ház állandó, interaktív tárlatán az év bármely időszakában megismerkedhetnek a látogatók a vidékhez és a településhez köthető hagyományokkal. 
 

VIII. Hagyományőrző farsangi felvonulás

 

10 óra: Falusi disznótoros kóstoló – fesztiváltér 
10 óra: Tárlatvezetés és kóstolás – Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Ház 
11.30: Zajkeltő eszközök készítése – közösségi ház 
12 óra: Maskarába öltözködés – közösségi ház 
13 óra: A falu kisbírója kihirdeti a nap eseményeit, majd elindul a felvonulás 
13.30: Néptánc, minikoncert, pálinkakóstoló – Luca Vendégház 
14 óra: Disznótoros kóstoló és citeraszó – rendezvényház 
14.30: Dokumentumfilm-vetítés, a tárlat megtekintése, házias sütemények kóstolója – Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Ház 
15.30: Felvonulás az Új utcán, megálló a Panyoliumnál, az udvaron néptánc, aszalványkóstoló 
16 óra: Visszatérés a közösségi házba, vacsora 
18 óra: A Hajnalpelika Kulturális Egyesület parasztkomédiája, a Szatmár Táncegyüttes műsora, a Szélműves zenekar koncertje, táncház – közösségi ház 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában