Baktalórántháza

2022.03.14. 18:23

Betegek kenete, csodás gyógyulások emlékére

Némethné Csubák Éva

A betegek kenetét szolgáltatta ki a híveknek Baktalórántházán Lázár István atya nemrégiben a helyi római katolikus templomban. Ennek a felvétele minden évben a betegek világnapjához, február 11-hez közeli vasárnap történik. A vírusjárvány miatt kimaradt az elmúlt két évben ez a szertartás. Szent II. János Pál pápa 1993-ban nyilvánította ki ezt a napot, a lourdesi (Franciaország) Mária-jelenések 135. évfordulóján, az orvosilag megmagyarázhatatlan, emberi ésszel fel nem fogható, csodás gyógyulások emlékére. 


Nem utolsó szentség 


Isten életünk minden helyzetében felajánlja a segítségét, kegyelmét, így a betegség okozta gyöngeségünkben is. Erre szolgál a betegek kenete, amely az egyház hetedik, egyben utolsó szentsége. A kiszolgáltatásakor a pap imádság közben először a homlokot, majd mindkét tenyeret megkeni a szentelt olajjal: „E szent kenet által és nagy irgalmassága szerint, segítsen meg téged az Úr a Szentlélek kegyelmével! Szabadítson meg téged bűneidtől, üdvözítsen téged és erősítsen meg jóságosan! Ámen.” 


A betegek kenete a bűnbocsátó hatás mellett vigasztalást, békét és erőt ad csüggedésünkben, félelmünkben, megerősít a hitben. A betegségtől való szenvedésben szorosabban összekapcsol bennünket Jézussal. Ez nem az utolsó kenet, így felvehetik mindazok, akik meg vannak keresztelve és valamilyen súlyos betegségben szenvednek. Fiatalok is kérhetik, például súlyos műtét előtt. A szentség felvételének feltétele a kegyelmi állapot, vagyis gyónás és áldozás után, a szentmisén való részvétel alkalmával. 


- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában