Nyíregyháza

2022.03.25. 07:00

Egyetlen perc félelem (videó)

A nyíregyházi író TikTok-csatornáját közel 15 ezren követik.

CsA

Fotó: Csaki Alexandra

Bessenyei Gábor író 2020 tavaszán játszott el először a gondolattal, hogy irodalmat csempész egy olyan közösségi felületre, ahol nem ez a legjellemzőbb tartalom. Akkor elvetette az ötletet, mert még nem körvonalazódott előtte, hogyan maradhatna önazonos a TikTokon. Közel egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy létrehozza az írói csatornáját a tinédzserek egyik legfelkapottabb platformján. 
– Rájöttem, hogyan vihetnék oda irodalmat – árulta el legutóbbi személyes videójában a nyíregyházi író, aki elsőként készített TikTok-novellákat. 
 


Beszédes számok 


– Írott szöveget viszek egy videós platformra, így próbálok történeteket mesélni. Volt bennem egyfajta olvasás-népszerűsítő szándék is, és azt reméltem, hogy akik ezeket a novellákat szeretik, azok a regényeimig is eljutnak. Aztán ha rákapnak az olvasás ízére, új szerzők felé fordulnak. A visszajelzéseket látva azt kell mondanom, nem reménytelen az ügy – jegyezte meg a fiatal szerző, aki Leiner Laura után a második legkövetettebb magyar író a TikTokon, Lépcsők című novelláját pedig 370 ezren látták. 


– S hogy ez minek köszönhető? Úgy tűnik, az emberek vágynak a rövid történetekre – akár írott formában is, és az sem zavarja őket, ha egy videós platformon kell elolvasniuk. Az is hozzájárulhatott a sikerhez, hogy korábban senki nem csinált ilyet a TikTokon, ráadásul a sztorik jelentős része misztikus horror, az emberek pedig szeretnek félni – de nem annyira, és itt egy percnél tovább nem kell félniük. Az ijesztő atmoszféra megteremtéséhez a zene is sokat hozzátesz – engedett bepillantást a részletekbe Bessenyei Gábor, aki videójában arról is beszél, kinél működhet ez a fajta tartalomgyártás, és elmondja véleményét a TikTokon fellelhető magyar írókról. CsA 
 

Borítókép: A Tükör Bessenyei Gábor legnépszerűbb TikTok-novellája | Fotó: a videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában