Kiállítás

2022.03.17. 17:30

(Hímes)tojásból lesz a csoda

A látogatók 1200 festett tojásban gyönyörködhetnek majd.

Fotó: Sipeki Péter

Évszázados hagyomány, hogy húsvétkor a lányok a locsolást hímestojással köszönik meg, a festéshez a szüleink, nagyszüleink a természetet hívták segítségül. Sok helyen hagymalében főzték meg a tojást, amire például zöldséglevelet tettek, így alakítva ki a különleges színt és mintát. De persze ahány ház, annyi szokás – a Kállay Gyűjteményben március 25-étől közel egy hónapon át 1200 festett tojást csodálhatnak meg a látogatók.

 


A kiállítást beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta: ugyan a Jósa András múzeum felújítás miatt zárva tart, de szükség van múzeumi élményekre, és a tojásfestés hagyományát bemutató tárlatnak a Kállay Gyűjtemény tökéletes otthona lesz.

 


– Az intézmény a pandémia előtt nyitotta meg kapuit, így eddig kevesebb lehetőségük volt az embereknek arra, hogy megismerkedjenek a tematikus kiállításokkal, de bízom benne, hogy rövid időn belül népszerű, látogatott hely lesz: a húsvéti programok biztosan sokakat becsábítanak majd – tette hozzá az alpolgármester.



Kézműves foglalkozás, előadás

 


Mészáros Józsefné húsz éve fest tojásokat, alkotásai közül 1200-at láthatnak az érdeklődők a kiállításon, a különböző technikákat pedig az  óvodásoknak, iskolásoknak is bemutatja – erről Dohanics László igazgató beszélt, hozzátéve, hogy a kézműves foglalkozásokra akár már most bejelentkezhetnek a csoportok.
– A húsvéthoz kapcsolódva március 30-án, április 6-án és 13-án előadásokat hallgathatnak meg a hozzánk látogatók, akik az előadók segítségével megismerhetik az ünnep zsidó, református és görögkatolikus hagyományait.

 


– Lezárul a Máltai lovagok nyomában elnevezésű sorozatunk: az eddigi két előadás rendkívül sikeres volt, és bízunk benne, hogy az utolsó alkalom is sok érdeklődőt vonz majd. Március 23-án, szerdán Kállay Ubul, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének korábbi elnöke tart előadást, Stricca Alessandro pedig Olaszországról mesél, és nem marad el az olasz ételek kóstolója sem – mondta az igazgató.
 


Fotósarok a földszinten

 


Akik tavaly ellátogattak a Kállay Gyűjtemény adventi kiállítására, emlékezhetnek a fotósarokra: nos, Hubay Éva jóvoltából a családok a húsvéti kiállításon is megörökíthetik magukat – ezúttal nyuszik, barkák, és tojások között, az intézmény földszintjén.

Címkék#Húsvét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában