Tuzsér

2022.04.30. 07:00

Fesztivál az emlékévben

A Lónyay családhoz kötődő településeken is lesz kulturális program.

KM

Szarka Tamás Kossuth-díjas művész már többször vendégeskedett Tuzséron | Archív fotó: MML

Számos programmal szeretné emlékezetessé tenni gróf Lónyay Menyhért egykori pénzügyminiszter és miniszterelnök születésének kétszázadik évfordulóját a Tuzsér Községért Közalapítvány az érintett önkormányzatokkal együtt. A Felső-Szabolcshoz szorosan kötődő politikus szerteágazó munkásságát konferenciákkal, kiállításokkal, emlékülésekkel kívánják népszerűsíteni az elkövetkező hónapokban a Lónyay 200 Emlékév keretében. 

Zenés műsorok fiataloknak 

– A kulturális rendezvények sem hiányozhatnak a nagy­ívű programsorozatból. Május első felében olyan fesztivált szervezünk, amely minden olyan települést érint, amelyek kapcsolatban álltak egykoron a Lónyay családdal – tájékoztatta szerkesztőségünket Klicsu Ferenc, az emlékévet összefogó civil szervezet elnöke. 

– Az egyhetes fesztivál május 2-án, hétfőn kezdődik Tuzséron a Lónyay-kastélyban. Délelőtt mese- és ifjúsági koncert vár a fiatalokra, este pedig a Mandala Dalszínház lép fel, a vendégművész Varga Miklós lesz. Ezt a Hiszek egy hazában című műsort a dalszínház és a vendégművész először bemutatja Bodrog­olasziban, majd május 4-én 18 órától a lónyai művelődési házban. Május 5-én délelőtt több előadást is ad a Mandala Dalszínház a gyermekeknek Tuzséron, 18 órától pedig a Debreceni Hajdú Táncegyüttes lép a színpadra. A felvidéki Deregnyő lakóinak a Kassai Thália Színház kedveskedik műsorával másnap. 

Koncert a templomban 

A hét utolsó két napján ismét Tuzsér lesz a kulturális rendezvények színhelye. A Lónyayak eltűnt világa címmel kiállítás nyílik május 7-én délután a kastélyban, majd Kuna Vali és a Kuna Tones jazzy afternoon koncertjét láthatják az érdeklődők. A fesztivál utolsó napján, május 8-án a tuzséri református templomban 16 órától a nagykaposi Cantabile kamarakórus ad koncertet, egy fél óra múlva Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja új zenekarával mutatja be a Missa Missio szerzeményét. A Kossuth-díjas zeneszerző 2020-ban írta ezt a miséjét, amely többször felcsendült már a budapesti Szent István-bazilikában, de az érdeklődők hallhatták már a pozsonyi dómban, valamint Prágában és Esztergomban is. A művész a szerzeményével szeretne hozzájárulni a katolikus keresztény kultúra népszerűsítéséhez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában