Nagyecsed

2022.05.17. 08:20

A magyar cigányság hősei

Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című tárlat május 19-éig látható Nagyecseden.

KM

 – A hősök a hétköznapokban születnek, az ő előtörténetük megismerése példát mutathat mindenkinek. Fontos az emlékezés, hiszen a múlt ismerete nélkül nincs fejlődés a jövőben sem – mondta az Együtt, szabadon című tárlat napokban Nagyecseden megtartott megnyitóján a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. Sztojka Attila beszédében kiemelte a Nagyecsedről származó roma művészeket, akik országosan ismertek, a település a roma kultúra bölcsője. A megnyitón köszöntőt mondott Bugja János települési képviselő és Joka Daróczi János szociálpolitikus, dokumentumfilmes. 

Büszke közösség 

Az eseményt a Ham Ko Ham zenekar koncertje zárta, velük együtt léptek fel a Nagyecsedi Gyöngyszemek gyermektáncosai. Az Együtt, szabadon – Magyar Cigány Hősök című tárlatot a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány szervezte. A vándorkiállítás célja, hogy bemutassa a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. 
A kiállítás az ország 25 helyszínén mutatja be azokat a személyeket, akik életükkel, munkásságukkal, bátorságukkal lámpásai voltak sokaknak. A turné 21. állomása Nagyecsed, ahol május 19-éig látható a tárlat. 

 

Borítókép: Sztojka Attila és a Ham Ko Ham zenekar tagjai | Fotó: alapítvány

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!