Nyíregyháza

2022.05.10. 19:29

A magyar lovasság kamionnal utazott át a múzeumból az egyetem aulájába

Ideiglenesen a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei auláját ékesíti Domonkos Imre történelmi ihletésű festménye.

Fotós: Sipeki Péter

Fotós: Sipeki Péter

Egyelőre szokatlan, de könnyen megszokható látvánnyal szembesül, aki belép a Nyíregyházi Egyetem Bessenyei aulájába. A hat méter széles, másfél széles magas festmény címe: A magyar lovasság. Hat különböző történelmi korszakból közel harminc lovas látható a műalkotáson. A Jósa András Múzeumból költöztették ideiglenes helyére Domonkos Imre látványos munkáját.


– Szoros kapcsolatot ápolunk a komoly fejlesztés előtt álló múzeummal. Olyan hely kellett a festménynek, ahol szavatolják a biztonságát, és emellett tökéletesen beleillik a környezetbe. Aki megtekintette a Bessenyei aulában, egybehangzóan állította: jó döntés volt befogadni – vélekedett Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja.  


Kellő körültekintéssel szállították a festményt, amelyet kamion vitt az egyetemre. Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója felkészülten érkezett. – Domonkos Imre kiváló festő, művészetpedagógus volt. Felesége, Domonkosné Krusnyák Magdolna is festőművészként tevékenykedett. Domonkos Imre a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a Pázmány Péter Tudományegyetem művészettörténet szakán doktorált. A második világháború borzalmai és a hadifogság évei után a Hadtörténeti Múzeumban dolgozott. Festőként főleg történelmi és katonai témákat dolgozott fel, a ló és az ember kapcsolatának ábrázolása a gyakori témái közé tartozott. 1970-ben Székely Bertalan-díjat, 1995-ben Arany Katedra-díjat kapott. 1979-ben a Hadtörténeti Múzeumban rendezték meg életmű kiállítását.


A művei ezen kívül közgyűjteményként a Műcsarnokban, a vajai múzeumban és Nyíregyházán láthatóak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!