Ilyen volt a Múzeumok éjszakája!

2022.06.27. 14:00

A technika ördöge is járt a Kállay Gyűjteményben

Közel ezer látogatója volt a szombat éjszakai rendezvénynek.

TG

Fotó: Pusztai Sándor

Huszadik alkalommal rendezték meg országszerte június 25-én a Múzeumok éjszakáját, amelyen koncertek, tárlatvezetések, interaktív bemutatók várták több mint négyszáz intézményben hajnalig az érdeklődőket. 

 

Fókuszban a robotika 


A nyíregyházi Kállay Gyűjtemény is csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához, a szervezők a rendezvénynek a „Technika ördöge” címet adták, utalva arra, hogy ebben az évben a számítástechnika, a robotika és a különféle digitális eszközök kerültek a fókuszba – természetesen olyan formában, ami minden korosztály számára „fogyasztható” volt. 


Az érkezőket már a bejáratnál egy távvezérlésű robot várta, amely – a szó szoros értelmében – tálcán kínálta az este programját. 


A legfiatalabbakat régészhomokozó várta, volt bűn­ügyi technikai bemutató, a honvédség felállított egy bemutatósátrat, ahogy egy repülőgép-szimulátort is ki lehetett próbálni. A Nyíregyházi Egyetem Lego oktatási stúdiója is kitelepült a saját eszközparkjával, a programjával és az oktatóival. A rendezvényt Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője nyitotta meg, majd dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte a látogatókat. Elmondta, ő már sok hasonló rendezvényen vett részt, de ilyen sokan még nem voltak a megnyitón. – A Kállay Gyűjtemény alapvetően a múlthoz viszi közelebb az embereket, de azzal tisztában kell lennünk, hogy a mai fiatalokhoz és a jövő generációjához már másképp kell szólni. Ezért választották a szervezők az este tematikájának a robotikát – fogalmazott dr. Ulrich Attila. 


Keresztanyukájától kapott három jegyet a tizenhat esztendős Kostyál Gábor, aki így elhozta magával két barátját, Nagy Kristófot és Fazekas Patrikot is. A fiatalok körbejárták a Kállay Gyűjtemény udvarát, minden standnál elidőztek egy kicsit. Mint azt a rendezvény másnapján a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja lapunknak elmondta, az éjszaka kihozta belőlük a gyermeki énjüket: kipróbálták a szimulátorokat és minden egyes robotot, amit irányítani lehetett, sőt, megnéztek egy mesterséges intelligenciáról szóló előadást is. 
 

Sikeres rendezvény 


– Nagyon sikeres volt a rendezvényünk, közel ezer látogató tisztelt meg bennünket – értékelt lapunknak vasárnap délután Dohanics László. A Kállay Gyűjtemény vezetője elmondta, gyakorlatilag minden program népszerűnek bizonyult, de a Nyíregyházi Digitális Tudásközpont és a Nyíregyházi Egyetem Lego-stúdiójának standjait látogatták a legtöbben. Sokan kipróbálták a különböző szimulátorokat is, mint például a Gripen vadászgépet, a targoncát, a hegesztő- vagy a színezőszimulátorokat. Dohanics László szerint meglepően sok gyerek vett részt a rendezvényen, de minden korosztály képviseltette magát. 


– Nagyon jó témához nyúltunk, mert a robotika egy érdekes, izgalmas tudományág, ami lassan ott lesz, de talán már jelen is van a mindennapi életünkben. Sokan úgy távoztak, hogy kérték, ismételjük meg újra ezt a programot. Tulajdonképpen egy nagyon jó és közös munka eredménye volt ez a rendezvény. Elgondolkoztunk, hogy ősz elején, kicsit megújítva, de meg kellene ismételni – összegezte a tapasztalatokat a Kállay Gyűjtemény vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában