Nyíregyháza

2022.06.21. 16:56

Bemutatják a kutatás legújabb eredményeit

KM

„Volt egy szent szándékunk: gyönyörűket írni” címmel rendez konferenciát a megyei könyvtár és a Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete július 1-jén, amelyen a Móricz-kutatás új eredményeiről adnak számot. A Móricz Zsigmond halálának 80. évfordulója előtt tisztelgő esemény 9 órakor koszorúzással indul, majd dr. Karádi Zsolt, dr. Jánosi Zoltán, dr. Szilágyi Zsófia, dr. Mercs István levezető elnöklete mellett elkezdődik a konferencia. Szó esik a magyar realista próza három korszakáról, Móricz Zsigmond és Magoss Olga szakításának történetéről, az élőnyelvi mondatszerkesztés jellemzőiről, valamint a Móricz-művek német nyelvű fordításairól. 

A konferencia második felében főszerepet kap A kis vereshajú, valamint A fáklya című regény, illetve a Barbárok című novella. Az előadó doktorok között a teljesség igénye nélkül ott találjuk Hamar Pétert, Pető Józsefet, Jánosi Zoltánt, Baranyi Norbertet, Végh Bélát és Cséve Annát is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában