Kisvárda

2022.06.28. 15:17

Látomásszerű görbe tükör

Nyikolaj Erdman látta, hogy mennyire groteszk tud lenni az ember önnön személye előtt leborulva.

KM

Fotós: Vigh Laszlo Miklos

Konsztantyin Sztanyiszlavszkij a darabot „egy zseni művének” nevezte, Sztálin „üres és ártalmas” irománynak bélyegezte. Utóbbi miatt Nyikolaj Erdman Az öngyilkos című vígjátékát évtizedekre betiltották, amíg aztán újra felfedezték Európa és lassanként a világ színpadai, hiszen ahogyan a darab szereplői, maga a szöveg is életre ítéltetett. Életre ítéli a szerző elképesztő humora, éleslátása és kiemelkedő színházi érzéke. 

Jelentéktelen helyzet 

A főszereplő, Szemjon Podszekalnyikov az állástalan kispolgár, sértődékeny és jó étvágyú. Egy este kenőmájast szeretne enni, de a kirobbanó házastársi vitában olyan mélyen megsértődik, hogy végzetes döntésre szánja el magát. Ez a jelentéktelen helyzet indítja útnak azt a tébolyult versenyt, amelyben felvonul előttünk az értelmiség, a klérus, a művész, tulajdonképpen a teljes társadalom, hogy meggyőzze Podszekalnyikovot és minket arról, hogy nincs semmi fontosabb, mint saját ügyük és személyük. 
A darabot a kisvárdai színházi fesztivál versenyprogramjának részeként ma este nyolctól láthatja a kisvárdai zsinagóga közönsége a nagyváradi Szigligeti Színház előadásában.  
 

Borítókép: a színház

Címkék#színház
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!