Népzene

2022.06.17. 13:26

Már a folytatást várják a kurzus résztvevői

Sok fiatalnak örömet jelent és sok szép élményt szerez őseink muzsikája, dallamvilága.

KM

Műhelymunka a kobzos zenészekkel

Forrás: Bíró István

„A citera hangja/ olyan, mint a hanga,/ méz­illatot áraszt,/ és sohasem fáraszt” – olvasható Szécsi Magda Hangszerek húrjain című versében. Ugyanezt érezhették azok a fiatalok is, akik a napokban részt vettek a nyíregyházi székhellyel működő Zeneoktatásért Közhasznú Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete által közösen szervezett és rendezett népzenei kurzuson. A Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósított rendezvényen a köszöntő gondolatok után először műhelymunka várt az érdeklődőkre, külön-külön csoportban ismerkedhettek hangszerükkel, valamint a magyarpalatkai és a moldvai népzenével a kezdők és a haladók. 
 

Jöttek a határon túlról is 


A népzene iránt fogékony fiatalokkal egyrészt az egyetem tanárai – Dragony Gábor (citera), Bíró István (furulya), Juhász Erika (népi ének) – foglalkoztak, másrészt érkeztek népzenészek Szegedről, Budapestről, Örvényesről, Újkígyósról: Koncz Gergely (hegedű, brácsa, nagybőgő), Kiss Levente (furulya), Dudás Klára (citera), Fábri Géza (koboz). Magukat a szervezőket is meglepte, hogy milyen nagy érdeklődés kísérte a népzenei kurzust, vagyis szerencsére még mindig vannak olyan fiatalok, akiknek örömet és sok szép élményt jelent őseink muzsikája és dallamvilága. 


Részt vettek a rendezvényen a debreceni és a miskolci zeneművészeti szakgimnázium növendékei, de jöttek diákok a tanáraikkal többek között Nagykovácsiból és Balmazújvárosból is. 


A félszáz résztvevő között határon túli népzenészeket is üdvözölhettek a szervezők, ugyanis Nagykárolyba is eljutott a népzenei kurzus szervezésének a híre. 
Az ebédszünet után néprajzi előadás is elhangzott, Moldváról mesélt sok-sok érdekességet Harangozó Imre néprajzkutató. 
 

Közös éneklés 


A népzenészek összetartó közösségét erősítette, a jó hangulatot tovább fokozta az a kis apró, de nagyszerű ötlet is, hogy a népzenei kurzus befejezéseként közösen énekeltek a jelenlévők. Mindezek után nem lehetett azon csodálkozni, hogy sokan kérdezgették a Zeneoktatásért Közhasznú Alapítvány képviselőjét, hogy mikor lesz a következő rendezvény. M. Nagy Andrea kuratóriumi elnök megígérte, lesz folytatása a programnak, mint ahogy szeptembertől folytatódik a megyeszékhelyen a népzenetanoda is a népzene iránt vonzódó kicsiknek és nagyoknak.

Címkék#népzene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában