Nyíregyháza

2022.07.05. 16:49

Bábokkal varázsolnak mesevilágot

MML

A gyermekek személyiségének fejlesztésében jelentős szerepe van a bábozásnak, hiszen sok élményt lehet átélni, sokat lehet mókázni, kacagni, és persze tanulni is. Jól tudják ezt az óvónők is, így nem véletlen, hogy 2007-ben megalakították a nyíregyházi Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézmény óvodapedagógusai a „Mesevarázs” báb- és drámacsoportot.

– Az akkori az intézményvezető, Ács Sándorné javaslatára alakult meg a csoport és azóta is aktívan működik – elevenítette fel lapunknak az előzményeket Darainé Pethő Ildikó intézményvezető helyettes, a művészeti együttes vezetője. – A „Mesevarázs” létrejöttének célja elsősorban az volt, hogy az óvodánkba járó gyermekek számára irodalmi és esztétikai élményeket adjunk,  a mese, a bábjáték és a dramatizálás iránti érdeklődésüket fokozzuk. Ugyanakkor szerettük volna a szülők figyelmét is felhívni a mesélés, bábjáték fontosságára, nagyfokú személyiségfejlesztő hatására, hiszen a mesei élmények nagymértékben segítik a gyermekek képzeletének és szókincsének fejlődését.  Sajnos, napjainkban a családokban a meseolvasás, a mesehallgatás, a bábszínházba járás szokása kevésbé jellemző.  A fiatalok főleg az infokommunikációs eszközök segítségével találkoznak a mesékkel. Ezek az eszközök a gyorsan villanó képsoraikkal, a feldolgozhatatlan ismerettömeggel,  ingerözönnel terhelik a gyermekek idegrendszerét, többet ártanak, mint használnak a személyiség fejlődésében.

– Nem kis feladatot vállaltunk, hiszen egy bábcsoport tevékenysége sokrétű, több részből tevődik össze. A csoport megalakulása után első és legfontosabb feladatunk a bábműhelyünk kialakítása és berendezése, majd a bábkészítéshez szükséges eszközök beszerzése, megvásárlása volt. A bábdarabok megírásától az előadásig hosszú út vezet. A műhelymunkákat a szabadidőnkben, a munkaidő után szerveztük, akkor készítettük el a szükséges eszközeinket, a bábokat, a háttereket, a díszleteket. Kezdetben nagyméretű kesztyűs, majd később már pálcával mozgatható bábokat is készítettünk. A díszletek, hátterek elkészítésében a dajka nénik, a pedagógiai asszisztensek is segítenek. A szükséges anyagokat pályázati lehetőségek kihasználásával, óvodánk alapítványának támogatásával, szülői felajánlásokkal tudjuk beszerezni – folytatta Darainé Pethő Ildikó. 

– A mesék kiválasztásánál elsősorban a magyar népmeséket részesítjük előnyben. Tudatos a meseválasztással kihasználjuk a mesék nagyfokú személyiségfejlesztő hatását, segítjük a gyermekeket feszültségük, szorongásuk oldásában, miközben átadják magukat annak az örömteli élménynek, amit a mese átélése ad. A mese számtalan lehetőséget, fortélyt jelenít meg, a gyermekek képzeletében, fantáziájában. Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek az előadás közben azonosuljanak a szereplőkkel, interaktívan benne legyenek ő maguk is a mesében. A mesék dramaturgjának megírásakor célzottan olyan jellegű párbeszédeket, játékokat iktatok be, amelyek a gyerekeket a cselekvő részvételre ösztönzik.

– Nagyon fontosnak tartom a személyes példát, hiszen az óvodapedagógusok szép beszéde az előadások közben is utánzásra szolgál a gyerekek előtt. A dramatizálások, bábjátékok, mesejátékok közben, mi óvodapedagógusok egyedi, játékos előadásmóddal, beszéddel éreztetjük meg az anyanyelvünk csodálatos árnyaltságát, sokszínűségét. Az elmúlt években a néphagyományok közül a karácsonyi betlehemezést és a Luca napi szokásokat is sikerült dramatikus formába öntenünk és előadnunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában