Fényeslitke

2022.07.05. 14:31

„Fényes” könyvbemutató

Az egykori miniszterhelyettes Kálnoki Kis Sándor visszatekintése kordokumentumként is szolgál.

KM

Kálnoki Kis Sándor dedikálta az életrajzi ihletésű könyvét | Fotók: Gazdag Mihály

Fotó: Gazdag Mihály

„Kereszteződések – Család és hivatás” címmel, magánkiadásban megjelent Kálnoki Kis Sándor (85) emlékirata. A szerző szakmai tevékenységét és családja történetét összefonva, sztorizva meséli el, amint azt teszi számtalanszor, fehér asztal mellett családi, baráti vagy szakmai körben. 

A 400 oldalon, több mint 800 illusztrációt tartalmazó könyvből – ami kortörténeti dokumentum egy mérnök szemével – az élete, karrierje szakmai és politikai „kereszteződéseit” ismerhetjük meg, amiket körülvesz az a számtalan közúti kereszteződés (csomópont), melyek létrejöttének közvetlenül vagy közvetve részese volt. Tizenöt éves közlekedéstervezői, egyetemi tanársegédi gyakorlat után – miközben 5 évig mellékfoglalkozásban vendéglátóipari zongorista – 1975-től a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet igazgatója lett. A rendszerváltás átmenetében közlekedési miniszterhelyettes, majd helyettes államtitkár, végül nyugdíjazásáig a MÁV Zrt. elnökeként vett részt az urbanisztika és a közlekedés szakmai irányításában. 

Az utóbbi 25 évben tanácsadóként tevékenykedett nagy ingatlanfejlesztések közlekedési kapcsolatainak, valamint kiemelten Debrecen és Törökbálint közlekedésfejlesztési feladatainak megoldásában. A záhonyi térség lehetőségeinek elvesztése miatt aggódó érintettek megbízásából 1999-ben elkészítette a kibontakozás lehetőségeit feltáró tanulmányt, majd tagja lett az azok megvalósításának támogatására létrejött KIÚT térségfejlesztő egyesületnek, és azt elnökként vezette 2007-ig. 

Jelentős mértékben a civil egyesület eredményeként kormánydöntés született Záhony és térsége komplex gazdaságfejlesztési programjáról. 2007 februárjától, 70 évesen kérték fel a program kormányzati koordinálására. A megbízatásának 4 éve alatt megújult a térség széles nyomtávú vasúti hálózatának a gerince, az úthálózat rekonstrukciója és a vasúti felüljáró megépítése tehermentesítette a településeket az átmenő teherforgalomtól. A vállalkozások fejlesztési támogatása mellett létrejött az a 170 hektáros ipari terület, amelyre az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. települt. Fényeslitke Község Önkormányzata 2008-ban díszpolgári címmel tüntette ki. Változatlanul aktív résztvevője a közlekedés és urbanisztika közéletének. 

A könyvet Fényeslitke polgármesteri hivatalában mutatták be pénteken, a községi önkormányzat és a KIÚT Térségfejlesztési Egyesület szervezésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában