Nyíregyháza

2022.07.04. 07:00

Már nincs ok a pityergésre

Az asztali játék és az interaktív előadásmód a legnépszerűbb a gyerekek körében.

CsA

Mónika, János és Regina a kedvenc bábjaikkal | Fotó: Csáki Alexandra

Vidám gyerekdalok helyett fúrás, kalapálás, fűrészelés hangja szűrődött ki az elmúlt napokban a Burattino Bábszínházból. – Régi tervünk volt, hogy átépítjük a nézőteret, a gyerekek ugyanis imádják az első sorból, testközelből nézni az előadásokat. Érthető módon nem tudunk mindenkit előreültetni, ami miatt olykor elpityerednek a kis nézők. Gondolkodtunk, hogyan orvosolhatnánk a problémát, és arra jutottunk, hogy meg kellene emelni az utolsó négy széksort, hogy a kicsik hátulról is láthassák a paravánszintet – mondta el Kerekes János. 

A bábszínház vezetője hozzátette: olcsó és praktikus megoldást kerestek, ezért döntöttek a raklapok mellett. Egy hetet adtak maguknak a munkálatokra, ezért a társulat gőz­erővel dolgozik, hogy a szombat délutáni előadásra minden készen álljon a gyerekek fogadásához. 

Jól sikerült az előző nyár

Hosszú, forró nyárnak nézünk elébe, s a kőszínházakkal ellentétben a bábosoknál nincs szünet. 

– Nagyon jól sikerült az előző nyarunk, rengeteget dolgoztunk, hiszen a bábszínházi előadásaink mellett a Nyíregyházi Állatparkban és a strandon is játszottunk minden hétvégén. Az idén ismét találkozhat velünk a fürdő közönsége vasárnap délutánonként 13 órától. Emellett természetesen megyünk, ahova hívnak, és a határon túli felkérésekre sem mondtunk nemet. Bár egyre fogy a társulat, a lelkesedésünk töretlen – árulta el Kerekes János, akit egy ideig nélkülözni kénytelenek a kollégái, ugyanis egy nagyobb műtét vár rá, ami után egy-másfél hónapra búcsút kell mondania a paravánnak. Ahogy fogalmazott, a munka dandárja „a lányokra”, azaz Buda Mónikára és Kocsmár Reginára marad. 

– A nyári előadások mellett meg kell terveznünk a következő évadot és a bérletezést. Lesznek előadások, amik továbbra is műsoron maradnak, és szeretnénk elővenni néhány régi mesejátékot. Azt látjuk ugyanis, hogy a színházak előszeretettel „nosztalgiáznak”, és nekünk is megvannak a régi díszleteink, bábjaink – miért ne porolhatnánk le olyan klasszikusokat, mint a Piroska és a farkas vagy a Jancsi és Juliska? – vetette fel Mónika. A társulat oszlopos tagja hozzáfűzte: természetesen új darabokról sem kell lemondania a közönségnek. 

A paraván mögötti világ 

– Két hete volt a bábszínházak találkozója Kecskeméten, ahol azt láttuk – és persze mi is tapasztaljuk –, hogy kissé háttérbe szorult a paraván, egyre kevesebb a bábu, egyre dominánsabb a színészet, és rendkívül népszerű az asztali játék. A mi nézőink is igénylik ezt az előadásmódot, ezért minden évadban szerepel egy ilyen darab. A gyerekek imádják az interaktív játékot, amiben Regivel együtt partnerek vagyunk – nevette el magát a „rutinos róka” fiatal kollégájára pillantva, aki megjegyezte: bár érzi, hogy folyamatosan fejlődik, neki bizony még tanulnia kell a szakmát, ahogy azt is, miként kerekedjen felül a nehéz helyzeteken. 

– Eredetileg gyógypedagógiai segítő munkatárs és turisztikai értékesítő vagyok, de beszippantott a bábos világ. Egyelőre jól érzem magam ebben a közegben, egyre otthonosabban mozgok a grafikai dolgokban is, ami például a plakátok tervezésénél kifejezetten jól jön – árulta el Regina, és átnyújtotta a júliusi műsortervet. A gyerekek ma délután négy órától A bátor kiskacsák, vasárnap 10-től pedig a Makacska kakaska történetét láthatják a Korzó második emeletén. A Burattino megújult játszóhelyén nyitott szívvel várják azokat is, akik kipróbálnák magukat a paraván mögötti világban. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában