Kisvárda

2022.07.03. 16:10

Melegnek szólt a vastaps a kánikulában

Véget ért a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja, már szervezik a jövő évi programsorozatot.

LTL

– A covid utáni kitörés fesztiválja volt a mostani – mondta érdeklődésünkre Nyakó Béla a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának zárása után. Idestova 28 esztendeje látja el a fesztiváligazgatói teendőket, és rendre feltöltődik ilyenkor. Már most hozzálátták a jövő évi programsorozat szervezéséhez. 

– A koronavírus-járványhelyzet miatt nemrég még korlátozták a színházi előadások nézőszámát Erdélyben, ezért az onnan érkezőknek is felemelő élmény volt nálunk fellépni. A nézőszámokra egyébként sem lehet panaszunk: tizenöt százalékkal túlszárnyaltuk az öt évvel korábbi adatot, ami eddig a legnagyobb mutatónak számított. Kilenc nap alatt huszonhárom színpadi produkciót láthatott a közönség öt helyszínen. Ezúttal a zsűri tagja Csuja László rendező, Hajdu Imelda színművész, Herczeg T. Tamás rendező, Török Viola rendező és Zalán Tibor költő, író, drámaíró volt.

Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Szigligeti Színház egykori igazgatója és Beke Sándor rendező, színházigazgató, a Gárdonyi Géza Színház örökös tagja életműdíjban részesült.

A szombat este záruló színházi seregszemle díszvendége ezúttal a Zentai Magyar Kamaraszínház volt. Szabadkáról, Újvidékről, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Beregszászból, Nagyváradról, Szatmárnémetiből, Aradról, valamint Sopronból, Komáromból és Gyuláról is érkeztek társulatok. A hazai társulatok közül színpadra lépett a Játékszín, a CSAK! - Csengeri Alkotó Közösség, az Orlai Produkció és a Bánfalvy Stúdió is.

A legjobb előadás díját a Nagyváradi Szigligeti Színház Az öngyilkos című előadása kapta a színpadi teatralitás érvényes újrafogalmazásáért. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat A doktor úr című előadásáért kapott díjat az új vígjátéki átjárások megteremtéséért. A Zentai Magyar Kamaraszínház A fogadósnő című előadását kiemelték a XXI. században is érvényes commedia dell'arte forma megteremtéséért.

Az Újvidéki Színház Mephisto című produkciója és a Kosztolányi Dezső Színház Az utolsó kislányok című előadása kapta a szakmai zsűri elismerő oklevelét. Leleszi Tibornak, Kisvárda polgármesterének a díja a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Forráspont című előadását illette.

Elismerést kapott még színészi játékáért Galló Ernő, Hunyadi István, Barabás Árpád, Szvrcsek Anita és Szilágyi Mira is. A 30 év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat Szőke Zsuzsi vehette át.

 

Címkék#kisvárda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában