Nyíregyháza

2022.08.19. 07:00

A Kossuth térre költözött a nagyvilág (fotók)

A XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál együttesei ízelítőt adtak nemzetük kultúrájából.

Mindegyik produkció után zúgott a vastaps csütörtök este Nyíregyházán a Kossuth téren. A városháza előtt felállított színpadon rendezték meg ugyanis a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál folklór estjét. A koncerten fellépő énekkarok hazájuk népi kultúrájából adtak ízelítőt a szép számú közönségnek.

A hangverseny megkezdése előtt egy órával dr. Kovács Ferenc fogadta a városháza díszetrmében a fesztivál alkalmából Nyíregyházára érkezett énekkarok vezetőit, képviselőit, valamint a kórusfesztivál szervezőit.
– Nyíregyháza számára nagyon fontos, hogy ápolja a nemzetközi és a testvértelepülési kapcsolatokat. Polgármesterként külön öröm számomra, ha olyan programjaink vannak, amelyek miatt sok külföldi vendég is eljön hozzánk. Most éppen két ilyen rendezvényünk is van, az ifjúsági kerékpáros világkupa és a kórusfesztivál. A kétévente megrendezendő Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál a város nagy rendezvényei között szerepel, kiemelt figyelmet fordít rá az önkormányzat. Nyíregyházán hagyományt tisztelő és művészetet szerető emberek élnek. A Cantemus kóruscsalád élő példa a tehetségek felkarolására, az értékek létrehozására. Szerte a világon elismerik a Cantemus-kórusok munkáját, amit jeleznek a díjak, s nagyon sok szeretetet is kapnak az énekkarok. Bízom benne, hogy a szeretetből fog jutni a nálunk vendégeskedő énekkaroknak is. Örülök, hogy eljöttek hozzánk, örülök, hogy bemutatják kulturájukat a folklór esten. Remélem, megismerik a városunkat is. Kívánom, érezzék jól magukat, s majd visszavárjuk a kórustagokat sok-sok szeretettel – fogalmazott többek között a megyeszékhely vezetője, majd ajándékkal kedveskedett az énekkarok vezetőinek.


Dr. Kovács Ferenc megköszönte a fesztivált szervezők munkáját is, akik nevében Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgatója, a fesztivál főszervezője mondta el gondolatait.
– A koronavírus-járvány hátrányosan érintette a gazdaságot és a közösségeket is. Okos döntéseknek köszönhetően a gazdaságot sikerült megmenteni, de a közösségeket – főleg az énekkarokat – nemigen tudta. Nyíregyháza baráti kezet nyújt a kórusoknak, hogy folytatódhasson a kórusmozgalom, s a fesztivállal is szeretnénk bizonyítani, hogy van értelme a kórusmozgalmat folytatni, s van hely, ahol ennek értéke van. A polgármester mondataihoz csatlakozva én is azt kívánom mindenkinek, érezze jól magát a fesztivál ideje alatt, ismerje meg és szeresse a várost és a magyar embereket, vigyék el jó hírünket, s majd jöjjenek vissza – tette hozzá Szabó Dénes.

A folklór estet házigazdaként a Cantemus Fiúkórus nyitotta meg. Mielőtt azonban sorra következtek volna a kórusfesztivál együttesei, dr. Kovács Ferenc köszöntötte az énekkarokat és vezetőiket, a fesztivált megszervezőket, valamint a közönséget. Beszédében utalt arra, hogy erre a néhány napra a kórusmuzsika fellegvára Nyíregyháza lett. Bár a résztvevő nemzeteket tekintve sokszínű a fesztivál, de a kórusok megértik egymást a nemzetközi nyelvnek, a zenének köszönhetően.
– Ünnep valamennyiünk számára a fesztivál, a Covid kényszerszünete után jó újra megrendezni, s reméljük, a jövőben nem lesz akadálya annak, hogy kétévenként így is legyen. Köszönöm az énekkaroknak, hogy eljöttek Nyíregyházára, s hogy megtisztelnek bennünket nemzetük kultúrájával – hangsúlyozta köszöntőjében a város vezetője, majd bemutatták hazájuk kultúráját az együttesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában