Hagyományőrzés

2022.08.09. 20:00

Az örökség egyben kötelezettség is

A földvár és a templom bekerült a történelmi emlékhelyek közé.

Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre

Forrás: KM-archív, Pusztai Sándor

Hogy mi a közös a nyírbátori Báthori-várkastélyban és a református templomban, a pócspetri polgármesteri hivatal épületében és a szatmárcsekei Kölcsey-kúriában? Hazánk történelmi emlékhelyei ezek: olyan helyszínek, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőek. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk látogatók megtapasztalják a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit vagy dicső pillanatait. 


A fent említett épületekhez csatlakozott a napokban a szabolcsi földvár és templom, így jelenleg az országban hatvan történelmi emlékhely található – ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el, egységes megjelölésükről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a bővítéssel kapcsolatban azt mondta: kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak, és beépüljenek a köztudatba. 
 

Bekerült a történelemkönyvbe 


Szabolcs önkormányzata jó pár évvel ezelőtt határozta el, hogy benyújtják a pályázatukat, mert ahogy korábban Csegei László polgármester lapunknak fogalmazott: a település a múltja és jelene miatt megérdemelné, hogy ismét régi fényében tündököljön. 1092-ben itt tartották Magyarország első zsinatát, ahová Szent László király az egész ország területéről meghívta az egyházi és közjogi méltóságokat. 


– Fontos a településünket a saját helyén pozicionálni, hiszen az egykori Szabolcs vármegye névadó településéről, egykori ispánsági központról, törvényhozó helyről beszélünk. Vannak olyan községek, városok, amelyeknek hiába vannak meg az adottságaik ahhoz, hogy vonzzák a látogatókat, a turistákat, nem tudják ezt kihasználni, mi ennek éppen az ellenkezőjére készülünk. Az, hogy itt áll egy több mint ezer éve emelt erőd és hogy a király vezetésével zsinatot tartottak itt, különleges, egyedi adottság: örökség, ami egyben kötelezettséget is jelent. Harmadszori nekifutásra kaptuk meg ezt az elismerést, amihez nagyon komoly dokumentációt nyújtottunk be történészek, régészek, a történelmi egyházak ajánlólevelével. Tudatosan készültünk erre a címre, minden, az utóbbi években megvalósított fejlesztésünk erről szólt, ezt készítette elő. Van kerékpáros- és motorospihenőnk, túrahajó-kikötőnk és szeretnénk létrehozni egy földvártörténeti bemutatóközpontot, ahol nem csupán a szabolcsi földvárat mutatnánk be, hanem az európai földvárak történetét is. 


– A földvár végre bekerült a történelemkönyvekbe, és azt szeretnénk, ha minden általános iskolás a tanulmányai alatt legalább egyszer ellátogatna ide. Egy kicsit beleszagolhatnának a levegőbe: időben visszamehetnének a honfoglalás korába, láthatnák a földvár megmaradt részeit, belecsöppennének a múltba. 
 

Komoly lehetőség 


– Nagyon fontos, hogy meg tudjuk szólítani a fiatalokat, s hogy olyan élményekkel gazdagítsuk őket, amelyek fogékonnyá teszik őket a magyar történelem iránt, ezért az egyik nagy álmunk a tematikus táborok szervezése. Ezek középpontjában a hagyományőrzés és a honfoglalás kora állna, lehetne napközis jellegű vagy ottalvós is, hiszen ehhez a szálláslehetőség, illetve az infrastruktúra is adott. Biztos vagyok abban, hogy a gyerekek jól éreznék magukat, sok élménnyel térnének haza, ismeretekkel gazdagodnának, és a szülők is tudnák: a gyermekük jó helyen van. Én ezt komoly lehetőségnek tartom – mondta a polgármester, aki szerint azzal, hogy megkapták ezt a minősítést, bekerülhetnek a turizmus vérkeringésébe. 

Úgy véli, sokat javítana a helyzetükön, ha a földvár környékét az önkormányzat tarthatná rendben. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ugyanis elhanyagolta a kaszálást, a fűnyírást, így az idelátogatókat nem olyan kép fogadja, mint amilyet ez a történelmi szempontból jelentős helyszín megérdemelne. 

– Mint minden történelmi emlékhely, mi is felállíthatjuk majd a címet igazoló bronz sztélét, és úgy tervezzük, hogy jövő év május 20-án, az 1092-es zsinat évfordulóján nagyszabású eseményen ünnepeljük meg, ebbe pedig szeretnénk bevonni a katolikus egyházat is – tette hozzá Csegei László. 

SZA 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában