Mátészalka

2022.08.14. 12:46

Délután az Oscar-díjas Szabó István érkezik a fesztiválra

Az értékes, színvonalas filmek mellett olyan informatív előadások is elhangzottak Mátészalkán, amelyekre az egész filmszakmának érdemes volt odafigyelni.

MJ

Harmadik napjához érkezett Mátészalkán az első Adolf Zukor Filmfesztivál. Az előző, második napon leginkább a független filmeké volt a főszerep, és a különböző előadások, kerekasztal beszélgetések során bizonyosságot nyert, miért annyira fontosak a stúdióktól független, kis költségvetésű filmek, amelyek nem elsősorban a direkt szórakoztatás miatt születtek, hanem megpróbáltak közelebb férkőzni a mindennapok valóságához.

Sokakat vonzott a beszélgetés Adam Koblerrel, aki úgy mutatatta be legújabb opusát, hogy ebben több alkotótársa a segítségére volt. Nagy várakozás előzte meg Tom Aspy, azaz Asperján Tamás már eddig is számos díjjal kitüntetett alkotását, A pillanat című filmet, amely olyan társadalmi értelemben is tanulságos érzékenységgel mutatta be egy fiatal lány küzdelmét a gyógyíthatatlan betegséggel, ahogy a témához még soha senki nem nyúlt. A film egyike a számos különlegessége közül, hogy a Móricz Zsigmond Színház korábbi kiváló művésze, Fellinger Domonkos is kapott benne egy fontos szerepet. Az alkotást egyébként nem a kiadott időpontban vetítették, hanem a nap végén, hogy minél többen láthassák, és utána még lehetőség legyen estébe nyúlóan egy meghitt beszélgetésre az alkotókkal a mozikertben.

A nap egyik csemegéje volt a találkozás Fonyódi Tiborral. A Nemzeti Filmintézet forgatókönyv fejlesztési igazgatója nem csak arról számolt be, hogy mennyi új film fejlesztése és gyártás-előkészítése van folyamatban éppen, de a magyar film piaci lehetőségeinek a kiszélesítéséről, a filmírók képzéséről is szó esett. – Fontos lenne kialakítani annak a módszertanát – akár profi nyugati forgatókönyvírók bevonásával is –, hogyan kell elkészíteni egy eredeti forgatókönyvet vagy egy jó irodalmi adaptációt, erre nemzetközi összefogással nagyobb figyelmet kívánunk fordítani a jövőben – mondta el. Mivel ma Magyarországon nem kerülhet úgy forgatókönyv gyártásba, hogy ő ne látta volna, ezért a jelenlévő filmesek is nagy figyelemmel hallgatták, alighanem megfogadva hasznos tanácsait.

Sokan szívesen találkoztak volna Piroch Gábor kaszkadőrrel is, de ő sajnos megfázásos betegsége miatt kénytelen volt távol maradni.

A mai zárónapon ugyancsak fokozott érdeklődésre tartott számot a zsűri elnökének, Hargittai Lászlónak a filmes utómunkáról szóló előadása, és nagyon sokan várják már a találkozást Szabó István Oscar-díjas filmrendezővel is. De a legnagyobb várakozás a díjkiosztó gálát előzi meg, amikor a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központban végigfutó vörös szőnyegen felvonulnak mindazok, akiket a saját kategóriájában a zsűri, de legfőképpen a közönség a legérdemesebbnek tartott az elismerésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában