Nyíregyháza

2022.08.18. 07:00

Fergeteges hangulat a nyitókoncerten

A házigazda énekkarok egy-egy dallal köszöntötték az együtteseket és vezetőjüket.

Fotó: Gazdag Mihaly

Zengett az énekszó kedd este a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola Kodály-termében: akik ismerték, azok mind énekelték a Viva la musica című háromszólamú kánont a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál nyitóhangversenyén.

A vendégeket Baloghné Németh Szilvia, az oktatási intézmény igazgatója köszöntötte. A fesztivál öt napja alatt a központi szerepet tölti be az iskola, ezért azt kívánta a kórustagoknak, ismerkedjenek meg az épülettel, a fesztivál idejére nyújtott szolgáltatásokkal, érezzék jól magukat benne.

– Amikor 1996-ban az első fesztivált megrendezte az iskola a Cantemus kórussal, senki sem gondolta volna, hogy idáig fogunk eljutni. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok szép élményben lehetett része a közönségnek, de annak a több ezer kórustagnak is, akik elutaztak hozzánk a világ minden tájáról. Bár 2020-ban a Covid-járvány miatt nem rendezhettük meg a soron következő fesztivált, most újra együtt lehetünk, piros betűs ünnep ez valamennyiőnk számára. S a közös énekléssel megvalósítjuk azt a kodályi gondolatot is, hogy minél többen énekelünk, annál nagyobb örömet érzünk. Kívánom, hogy érezzék jól magukat nálunk – fogalmazott az iskola vezetője.

A korábbi évek hagyományaihoz híven a Nyíregyházi Cantemus Kórus együttesei köszöntötték a fesztiválra érkezett énekkarokat. A Cantemus Gyermekkórus és a Cantemus Vegyeskar egy-egy dallal üdvözölte az énekkarokat és a vezetőjüket. A műsorban többek között Kocsár Miklós, Daróci Bárdos Tamás, Britten, Gyöngyösi Levente, Eric  Whitacre művei csendültek fel Szabó Dénes Kossuth-díjas és Szabó Soma Liszt-díjas karnagyok vezényletével. Az előadott kórusművek mellett nagy sikert aratott az is, hogy a kórusok saját anyanyelvén is elhangzott egy-egy üdvözlő mondat.
A külföldi énekkarok közül a Baszkföldi Ifjúsági vegyeskar is színpadra állt Elisenda Carrasco karnagy vezetésével.  Összeállításukban szerepelt Rahmanyinov-, J. Vila-, Orbán-szerzemény is, befejezésül pedig a vérpezsdítő Son de la Loma című dalt énekelték el fergeteges sikert aratva.
A nyitóhangverseny zárásaként Kocsár Miklós: Jubilate Deo című szerzeménye csendült fel több száz ajakon. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában