Nyíregyháza

2022.10.30. 15:30

Velencei utazás motettákkal

A város középkori életét kórusműveken keresztül is megismerhette a közönség.

Nem unatkoznak mostanában a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar tagjai. A közelmúltban kortárs zenei hangversenyt adtak a budapesti Mátyás templomban, majd a Filharmónia Magyarország kérésére beugróként sikeres koncerten mutatták be műsorukat a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában.  Alig telt el néhány nap, s már a Cantemus kórusbérlet első hangversenyén álltak színpadra az énekesek október 29-én szintén a Kodály-iskolában.  

A műfaji sokszínűségre sem lehet panasza a kórusnak, hiszen a mai magyar zeneszerzők művei után a szombati koncerten reneszánsz motetták szerepeltek a vegyes kar műsorában. A Velence öröksége című programban a kórus mellett közreműködött a SzegEd TRombone ENsemble rézfúvós együttes is.

A zenebarát közönség ugyanis Velence középkori életét most Giovanni Gabrieli zeneszerző munkásságán keresztül ismerhette meg. Az alkotó életéről és műveiről Szabó Soma Liszt-díjas karnagy mesélt a közönségnek. Gabrieli a zeneszerzés mellett a velencei Szent Márk templom orgonistája is volt. Munkássága jó példa a reneszánszból a barokk stílusba történő átmenetre. 

Gabrieli nagy érdeme, hogy a zenetörténetben első ízben szerepelteti egyenrangúként a hangszeres és az énekes szerzeményeket. A vokális műveit két, három, négy kórusra, 6-19 szólamra írta, s ezekből ízelítőt kaphatott a szombat esti hangverseny közönsége. A vegyes kar és a vendégként meghívott szegedi harsonás együttes önállóan is szerepelt, valamint közösen is bemutattak több Gabrieli szerzeményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában