Nyíregyháza

2022.11.04. 14:02

Helsinkiben énekel a Cantemus

A finn fővárosban két, Budapesten egy koncerten mutatják be a nemzetközi produkciót.

A Cantemus Vegyeskar szereplés közben | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: Boros Valéria

Kiszámíthatatlan a művészek élete. Mint portálunkon is beszámoltunk róla, a Nyíregyházi Vegyeskar a közelmúltban kortárszenei műveket énekelt Budapesten a Mátyás templomban, a napokban Giovanni Gabrieli olasz zeneszerző munkásságáról adott keresztmetszetet a Kodály-iskolában, hamarosan pedig repülőre szállnak a művészeti együttes tagjai, hogy Helsinkiben részesei lehessenek egy nemzetközi zenei produkciónak. A nem mindennapi produkcióról az énekkar vezetője, Szabó Soma Liszt-díjas karnagy vezetője mesélt szerkesztőségünknek.

– Az 1997 óta működő Helsinki Barokk Zenekar félig szcenírozott előadás keretében szeretné színpadra állítani Franz Schubert Alfonso és Estrella című operáját. Schubert főleg a dalairól, a zongoraműveiről, a kamarakompozícióiról ismert a zenebarátok körében, holott az opera területén is próbálkozott. E művei közül az egyik legkiemelkedőbb darabja az Alfonso és Estrella, amit a finn zenekar nemzetközi szólistagárdával mutat be, a produkció kórusának pedig a Művészetek Palotája javaslatára a Cantemus Vegyeskart kérték fel, ami nagy megtiszteltetés a számunkra – mesélte a karnagy. 

– Alapvetően egy szerelmi történetről van szó ebben a nagyszabású ízig-vérig romantikus operában, ami közel két és fél órás. Az énekkar november 10-én utazik repülőgéppel Helsinkibe, ahol sok-sok próba után két előadásunk is lesz 13-án és 15-én. Utána visszautazunk Budapestre az összes közreműködővel együtt, s november 17-én este a Müpában is bemutatjuk a háromfelvonásos darabot.

További érdekességek az operáról, a hangversenyről: Alfonso és Estrella szerelmi történetéből Schubert 1822-ben komponálta az operát Franz von Schober szövegére. A művet életében soha nem mutatták be, Bécs, Berlin, Drezda és Graz operaházai egyaránt visszautasították. Először Liszt Ferenc vezényelte el Weimarban 1854-ben. A mostani három koncverten a finn zenekar művészeti vezetője, Aapo Häkkinen vezényel. A szólisták is a nemzetközi művészvilág kiemelkedő előadói: Patrick Grahl, Lydia Teuscher, Krešimir Stražanac, Johannes Weisser, Arttu Kataja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában