Máriapócs

2022.12.08. 11:59

Kicsiny mennyország a település szívében

A Máriapócson átadott közösségi ház csütörtöktől Szent Anna nevét viseli.

Fotó: Dodó Ferenc

– Ez egy egyszerű, kis épület a kegytemplom és a zarándokház közelében, ám Máriapócson a közösségteremtésnek különleges tartalma és jelentése van – mondta Kocsis Fülöp érsek- metropolita csütörtökön Máriapócson, az új közösségi ház átadóünnepségén. Az épületet Kocsis Fülöp mellett Orosz Atanáz és Szocska A. Ábel püspökök áldották meg.

Kiemelte: a településre a világ szinte minden tájáról érkeznek látogatók, különféle emberek, akik Máriapócson egy közösségé kovácsolódnak.

Megmenteni a kistelepüléseket

– A pócsi Mária mindenkire egyformán a gyermekként tekint. Egészen másféle közösséget képes építeni, mondhatjuk, hogy ez már az isten családja. Ez a kis épület ezt szolgálja majd, s remélhetőleg egy kicsiny mennyországgá válhat – tette hozzá.

Az eseményen jelen volt Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is.

A kormánybiztos elmondta: 2018-ban jelentették be a Magyar Falu Program indulását, mivel az ország vezetői látták, mekkora bajban van a magyar vidék, s hogy folyamatosan néptelenednek el a kisebb települések.

– Nem kisebb célt vállaltunk, mint e települések megmentését. Ez egy óriási feladat, mivel 2500 községről van szó, de büszkén mondhatom, ezek közül 1200-ban már növekszik a lélekszám, ami óriási siker. Persze a munka nem állhat meg, hiszen jól mutat a statisztika, de ez egyúttal azt is jelenti, hogy 1300 olyan kistelepülés van még, ahol sok a teendőnk. Otthonteremtési támogatást biztosítunk az embereknek, felújítjuk az intézményeket, emeljük a közszolgáltatások minőségét, vagy éppen pótoljuk azokat. Ezek mellett utakat építünk és teszünk rendbe, és a kisboltok, vállalkozások is számíthatnak a támogatásunkra – részletezte a program eredményeit Gyopáros Alpár, akitől azt is megtudtuk, sokan nem értik, miért kell ekkora összegeket fektetni a magyar vidékbe.

A fejlődés útja

– Már elismert szakemberektől is megkaptam ezt a kérdést, de nem véletlen, hogy ekkora figyelmet fordítunk a vidékre és az egyházakra. Ahogy a pulzus is csak a test néhány pontján tapintható, úgy sajnos mára a keresztény értékeket is csak hazánk néhány pontján fedezhetjük fel. Ez a pont a magyar vidék, ami az egyházakkal vállvetve a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására – hangsúlyozta.

– 2018-ban Orbán Viktor Nyírbogáton említette egy kistelepüléseket támogató program beindítását. Alig egy évet kellett erre várni, s a Magyar Falu Program a választókerületünkben azóta nagy sikert aratott – ezt már dr. Simon Miklós mondta a jelenlévőknek.

Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt néhány évben több mint 300 pályázat keretében több mint 3,5 milliárd forint támogatás érkezett a választókerületbe, és ennek köszönhetően mind a 33 település a fejlődés útjára lépett. 
KM

 

Címkék#máriapócs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában