Szemle

2023.01.21. 15:42

Kiváló orvos, de rossz politikus

A helytörténet és a kulturális élet mai eseményei adják a Szabolcs-szatmár-beregi Szemle új számának keretét. Ízelítő az írásokból.

Korompay-Klekner Károly sebészorvos 1915–1944 között volt a nyíregyházi Erzsébet közkórház igazgatója, aki 600 ágyas modern intézménnyé fejlesztette azt. Kührner Éva mutatja be egy kiváló orvos, de rossz politikus rendkívül gazdag életművét. Nyírbakta és Lórántháza az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején fontos szerepet játszott Szabolcs megye életében, főként gróf Dégenfeld Imre földbirtokos, főispán-kormánybiztos révén. 

 

 

Különleges időszak ismerhető meg Bene János tanulmányából. Marczinkó István a kisvárdai szakképzés történetét foglalta össze a 2022. évi megyei helytörténeti pályázat első díjas munkájában. Az 1885–1945 közötti évek ma is hasznosítható tapasztalatokkal szolgálnak. A Szemle interjúját a nyíregyházi születésű Artisjus-díjas Dragony Tímea zeneszerzővel készítette Marik Sándor. A tavalyi Vidor Fesztivál egyik eseményét, a Kölcsey-estet is felidézi a folyóirat: Antal Balázs, Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András, Karádi Zsolt, Oláh András szórakoztató paródiái olvashatók.

Címkék#szemle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában