Koncertturné

2023.04.01. 15:30

Éjszaka csendül fel a szép szerzemény

Az első jubileumi hangversenyt az esti órákban a vállaji római katolikus templomban rendezik meg.

Szereplés közben a Cantenus Vegyeskar

Forrás: Archív fotó: Dodó Ferenc

Új művészeti együttessel gazdagodott és színesedett Nyíregyháza kórusmozgalma huszonöt évvel ezelőtt, ugyanis megalakult a Cantemus Vegyeskar Szabó Soma karnagy vezetésével. 
A kórus születésével teljes lett a Cantemus Kórusintézmény családja, hiszen olyan felnőttek, illetve olyan anyukák és apukák folytathatták tovább az éneklést, akik egykoron a 4. Számú Általános Iskolában, illetve a Kodály Zoltán Általános Iskolában ismerkedtek meg Szabó Dénes ének-zene tanár vezetésével a közös éneklés szépségeivel. 

Venezuelától Japánig 

Szinte lehetetlen felsorolni, milyen műveket is énekelt az elmúlt negyedszázad során a vegyes kar. A hazai fellépések mellett számos külföldi koncertturnén öregbítették Nyíregyháza és a magyar kórusmozgalom hírnevét. Az együttes énekelt többek között Venezuelában, Japánban, Kínában, Ausztriában, Franciaországban, Spanyolországban. 
A jubileum alkalmából négy koncertből álló sorozattal szeretne megemlékezni az elmúlt huszonöt évről a kórus. Az első hangverseny május 20-án 21 órától a vállaji római katolikus templomban lesz. A késői időpont kicsit furcsának tűnhet, azonban a műsorban Rachmanyinov Vesperás (Virrasztás) című szerzeménye csendül fel teljes terjedelmében, így minden bizonnyal különleges varázsa és hangulata lesz az éjszakai előadásnak. 
A következő jubileumi hangverseny június 24-én 18 órától egyben az évadzáró koncert is lesz. A vegyes kar repertoárjának legszebb műveit hallgathatják az érdeklődők. 

Negyvenszólamú művek 

Az ünnepi sorozat ősszel folytatódik, a Cantemus kórusbérlet nyitóelőadásán két negyvenszólamú művet ad elő a kórus. Korábban már bemutatta az együttes Tallis és Gyöngyösi Levente nagyszabású művét, a nosztalgia jegyében tűzik műsorra ezt a két darabot, amelynek előadásában számítanak a régebbi kórustagokra is. Mivel ezek a szerzemények ritkán hangzanak el a hangversenyeken, így a negyedik, budapesti fellépésen is hallhatják majd a zenebarátok Tallis és Gyöngyösi Levente szerzeményét. 

Ősbemutató a Müpában 

A Cantenus Vegyeskar azonban nem csak a 25 éves jubileumra készül, számos felkérésnek kell eleget tennie. A kórus legközelebb április 12-én Budapesten szerepel, a Művészetek Palotájában (Müpa) 19.30 órakor kezdődő koncerten. 
A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén ugyanis elhangzik majd ősbemutatóként Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis I. alkotása, amit Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye alapján komponált, s a paradicsomban játszódó jelenetekben közreműködik a Cantenus Vegyeskar és a Pro Musica Leánykar is. 

KM 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában