Nyíregyháza

2023.04.18. 17:30

Sikerült meglepniük a zsűrit

Hat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei csapat mérte össze tudását az Értékes barangolások vetélkedő döntőjében.

Fotó: Pusztai Sándor

Mi történik akkor, ha összecsapnak a Beregi Gyöngyszemek, a Tiszavirágok és az Ütős vajaiak? Esetünkben valami igazán értékes. A Sóstói Múzeumfalu újlétai magtárépülete adott otthont kedden az Értékes barangolások vetélkedő vármegyei döntőjének, melyben három általános és három középiskolás csapat mérte össze tudását.

A fiatalokat a felkészítő tanáraik kísérték el a megmérettetésre, amelyen hét feladatot kellett megoldaniuk. Tapintható volt a feszültség, az ünneplőbe öltözött diákok a kezdés előtt még utoljára megbeszélték a stratégiájukat.

 

Összefonódik a múlt és a jelen

– Az idei vetélkedőre közel száz szabolcs-szatmár-beregi iskola jelentkezett. Az online elődöntők után a továbbjutók három középdöntőn mérethették meg magukat, bizonyíthatták felkészültségüket. Bátran mondhatom a zsűri nevében, hogy az ifjú versenyzők lenyűgöztek minket. Úgy a vásárosnaményi, mint a kemecsei vagy nyíregyházi középdöntőben olyan tudásról tettek tanúbizonyságot, amin sokszor magunk is meglepődtünk – árulta el Baracsi Endre. A vármegyei értéktár bizottság elnöke szerint már ez is komoly visszajelzés volt, kiderült ugyanis, hogy a gyerekek tudnak és akarnak az értékeinkkel foglalkozni.

– Sőt, meglátják azokat a megyei csodákat, ami minket, felnőtteket elkerülnek. Amikor értékekről beszélünk, nem feltétlenül az évszázados örökségekre gondolunk. Itt van például a 4 for Dance: a táncegyüttes maibb nem is lehetne, sikereivel két évtizede öregbíti Szabolcs-Szatmár-Bereg és hazánk hírnevét, miközben folyamatosan a népi kultúrából, tánchagyományunkból táplálkozik. A formáció munkássága bekerült a nyíregyházi és a vármegyei értéktárba egyaránt.

Nem véletlenül került szóba az együttes, ugyanis a 4 for Dance két produkcióval lepte meg a döntősöket. A táncosok humoros, hungarikumokat, majd kedvenc mesehőseinket felsorakoztató műsora csodát tett, a gyerekek kevésbé izgultak, amikor megkapták az első feladatot. A négytagú vajai, tiszaszalkai, mátészalkai, vásárosnaményi és nyíregyházi csapatoknak öt percük volt kitölteni egy totót.

Vigyék magukkal az élményt

Amíg a diákok többek között arra a kérdésre keresték a választ, hogy mit jelöl a Petőfi 200 és a Lónyay 200, válthattunk néhány szót a felkészítő tanáraikkal. Lamosné Szabados Enikő kilencedikes csapata, a Hazafiak a helyi Arany János gimnáziumból érkezett. A pedagógus érdeklődésünkre elmondta: visszatérő versenyzői az Értékes barangolásoknak.

– Nagyon sokat készültünk a fináléra, felosztottuk a gyerekekkel, hogy ki melyik értékért „felelős”, majd leültünk és megbeszéltük a legfontosabb tudnivalókat – osztotta meg lapunkkal a taktikájukat.  

A szervezők az idén is úgy állították össze a feladatokat, hogy azokban minden gyermek megcsillogtathassa tudását és tehetségét.

– Remélem, a fiatalok kellemes élménnyel térnek haza a versenyről, nekünk ugyanis az a legfontosabb, hogy a vetélkedő résztvevői vigyenek magukkal lélekben valamit, és legyenek még elkötelezettebbek a szabolcs-szatmár-beregi értékek iránt – jegyezte meg Baracsi Endre. 

KM


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában