Kemecse

2023.04.01. 18:05

Újabb érdekességek és értékek Kemecséről

A szombati helytörténeti konferencián az épített örökségekről lesz szó.

A kemecsei református templom 

Forrás: Archív fotó: KM

Az idén immár a tizenkilencedik helytörténeti konferenciát rendezi meg Kemecsén a település önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesület április 1-jén 10 órától a városháza dísztermében. 
Ez alkalommal az épített örökséghez tartozó értékek kapják a főszerepet. Köszöntőt mond Lipők Sándor polgármester és Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a vármegyei értéktárbizottság elnöke. 
 

Ha a falak mesélni tudnának 

A moderátor szerepét dr. Hajzer Gabriella egyéni ügyvéd vállalta el, az érdeklődők pedig négy előadást hallhatnak. Lucza János helytörténész, a konferencia főszervezője a Niczky-kastélyt mutatja be. Az épület az elmúlt évszázadokban nagyon sok szerepet betöltött a település mindennapi életében, rengeteg érdekes történetet tudnának mesélni a falak. Dr. Balogh Judit jogtörténész, a Debreceni Egyetem Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense az egykori Kemecsei Járásbíróság szerepét és munkáját idézi fel, valamint felvázolja a szocializmus bírósági szervezetét. 
 

Dalok a hazaszeretetről 

Sztupáné dr. Ignéczi Mónika jogász a Katolikus Családok Egyesülete képviseletében a Szent István katolikus templom történetéről szól, Nagy Enikő történelemtanár pedig a Kemecsei Református Egyházközség történetéből ragad ki részleteket. 
A múlt felidézése mellett kulturális program is várja az érdeklődőket. Színesíti ugyanis a konferenciát a helyi Hangvarázs énekkar, az együttes műsorában a hazaszeretetről, a szülőföld szeretetéről szóló dalok csendülnek majd fel. 
A rendezvény résztvevői kísérőeseményként megtekinthetik a Műépítészeti emlékek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében című kiállítást is. KM 
 

Címkék#Kemecse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában