Zene

2023.05.11. 07:00

Gyászol a Zenith

Bütyök követte Lompost, fogyatkozik a legendás nyíregyházi zenekar.

Fotó: A Zenith archívuma

Zenith 50: Lompos, Rutya és Bütyök hatalmas bulira készül – írtuk hat esztendeje, amikor a nyíregyházi együttes a Hotel Sóstó katlanjában ünnepelte a fél évszázadot. Megadták a módját a jeles évfordulónak. Verba Sándor vendégszeretetét élvezve verték nagy dobra, hogy  emlékezetes bulit csapnak. A saját szerzemények mellett a 70-es évek pop-rock slágerei is felcsendültek a születésnapi koncerten. Az új hullám képviseletében színpadra lépett Molnár Renáta, Zentai Edit és Dömötör Sándor (Sanka), a kemény magot pedig Zboray Károly (Bütyök), Vörös Lajos (Lompos), Roskó Béla (Rutya), Bari Lajos (Lui), Száraz Tamás (Tomó) és Dömötör Sándor (Döme) alkották. Anno többek között az Eddával felváltva zenéltek Rakamazon, de amíg Pataki Attiláék elhagyták az acélvárost és befutottak, addig a Zenith maradt Nyíregyházán.

Farkas Shulcz Tibor kiváló korrajzot írt róluk a Ko-Rock című kincset érő könyvében.

Idézet Ladányi Tóth Lajos jegyzetéből: „Őszinte, erőtől duzzadó, kedélyes, hiteles, a jeles alkalomhoz igazán méltó bulit csapott az ötven krumplikapálást megélt markáns nyíregyházi csapat. A Zenith három órás búfelejtője akkor ért véget, amikor kezdődnie kellett volna. A sóstói katlanban tobzódó ezres közönség nem tágított, és sokadjára skandálta a visszát, aztán együttes erővel kielégítették a dúdoló, tapsoló, táncoló kortársak vágyát péntek éjjel. Újból bebizonyosodott: igenis szükség van rájuk a nyíregyházi zenei égbolton. Első hallásra az ötvenes jubileum lelassult mozdulatsorokat, becsontosodott testeket sugall, ehhez képest kortalanul, fiatalos elánnal muzsikáltak.

Born To Be Wild, „Igazi csoda volt az, amikor Little Richard énekelt”, Hey Jude, Mindig kell egy barát, Smoke on the Water, Let’s go Sóstó – tökéletesen megfértek egymás mellett. Ezek a slágerek évtizedek óta is jól csengenek, kétséges, hogy a mai sikerszámok mennyire lesznek időtállók. Reni, Editke, Bütyök, Lompos, Rutya, Lui, Tomó és Döme maximálisan odatették magukat, egyedi erényeiket csillogtatták.

Látva a derűs arcokat és a laza mozdulatokat, az volt az ember érzése, hogy sokan ki vannak éhezve erre a nosztalgikus zenei vonulatra. Szép ívben ugrották az ötvenes akadályt, és mivel már ők sem lesznek fiatalabbak, amíg lehet, pezsegjenek. A nem kis rajongói táborra nyugodtan építhetnek, a határ a sóstói csillagos ég horizontja”.

Nemrégiben elhunyt Vörös Lajos, akit Zboray Károly követett az égi zenekarba: Lompos után Bütyök is eltávozott az élők sorából. Gyászolják őket a Zenith tagjai és a népes rajongótáboruk. Emléküket megőrizzük. 
KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában