Nyíregyháza

2023.05.05. 16:27

Harminc éves a Kállay Gyűjtemény

A Kállay-család tagjait személyesen is köszönthette dr. Ulrich Attila alpolgármester pénteken az Elődeink nyomdokain elnevezésű emlékkonferencián. Az idén több kiemelkedő rendezvénnyel ünnepli születésnapját a 30 éves Kállay Gyűjtemény.

Fotó: Pusztai Sándor

– A nyíregyháziak jól tudják, milyen rögös út vezetett el idáig, a jelenlegi gyűjteményig – kezdte beszédét az alpolgármester. – Az önök ősmagyar családjának az emlékei, relikviái ezen a helyen nagy biztonságban őrizhetőek, bemutathatóak, és nem utolsósorban átadható mindaz az érték, amit a Kállay- család szellemisége képvisel – szólította meg a családtagokat dr. Ulrich Attila. Majd azzal folytatta, a Kállayak életét bemutató gyűjtemény nemzeti kincs, s jó lenne, ha minél többen láthatnák. Tavaly csúcsot döntött a látogatói szám az intézményben, s továbbra is az a cél, hogy minél ismertebbé váljon ez a kis ékszerdoboz Nyíregyházán. Ezután emléklapot adtak át a Kállay Helénnek, Kállay Miklósnak, Kállai Kristófnak. Megköszönték a felajánlásait Kállay Benjáminnak, Kállay Krisztiánnak és Kállay Dénesnek is. A család mindig jó szívvel és jó érzéssel osztotta meg örökségét az utókorral.

Gyarapodó gyűjtemény 

S valódi kuriózumok is kerültek a gyűjteménybe, a 30 évet nehéz lett volna néhány percben összefoglalni, így csak az utóbbi három év érdekességeit emelte ki dr. Holmár Zoltán történész.

Elmondta, hogy köszönhetően a család nagykállói ágának, folyamatosan gyarapodik a gyűjtemény állománya, amely meglehetősen vegyes összetételű. Megtalálhatók benne: történeti értékű fotók, történeti tárgyak és dokumentumok, oklevelek, hivatalos iratok, magánlevelek.

– Ezek több szállal kötődnek a család őseihez, többek között nagykállói Kállay Miklós miniszterelnökhöz, akinek a fiával folytatott utolsó levelezését néhány éve kaptuk meg, illetve az 1937-es útlevelét – vetítette ki előadásában az ezekről készült fotókat a történész.

– A gyűjteményalapító Kállay Kristófnak több személyes tárgya, levelei, fotói szintén nemrég kerültek hozzánk. Olyan fényképet is kaptunk, amiről eddig nem volt tudomásunk: többek között e ház építtetőjének, Kállay Rudolfnak a fia, ifjabb Kállay Rudolf az I. világháborúban dragonyos őrmester volt, erről egy katonafotó is árulkodik, amit Kállay Heléntől kaptunk meg.

Múzeumpedagógia 

Dohanics László a szíve csücskének nevezte az intézményt. Felidézte a 2012-es évet, amikortól már arra is törekedtek, hogy a tárgyak gyűjtése mellett nyissanak a közönség, a látogatók felé. Először a Nyírvíz Palotában rendezték be a kiállítást, majd 2015-ben a városvezetés kezdeményezésére indult el egy olyan helynek a felkutatása, ami méltó körülményeket teremt ennek az értékes örökségnek. A jelenlegi épületet felújították, s benne a Kállayakat bemutató állandó kiállításon kívül egy várostörténeti tárlat, könyvtár, és kamarakiállításokra alkalmas konferenciaterem is helyet kapott. – Hivatalosan 2020 júniusában adták át az önálló gyűjteményt, ami a város üde kulturális színfoltja lett. Megkapta az Év múzeuma különdíját és a Családbarát múzeum címet. S igazán szép látogatószámot mutathatunk fel az elmúlt években. Úgy látjuk, a gyerekeken keresztül egyre több érdeklődőt érünk el. Szívesen jönnek el különböző programokra, s ha már itt vannak, megtekintik a kiállításainkat is. A múzeumpedagógiai program az egyik erős lába az intézménynek – mondta el a gyűjtemény vezetője. 

KM

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában