Lónya, Tuzsér, Nyíregyháza

2023.05.14. 12:31

Napló a múltból

Egy fiatal lány szemével ismerhetjük meg az 1912 és 1922 közötti éveket.

Budapesten februárban már bemutatták a Petőfi Irodalmi Múzeumban a a Grófkisasszonyok a 20. század elején című könyvet, ami gróf Lónyay Margit naplója alapján készült. Alig tizenöt évesen kezdte meg a naplóírást az egykori miniszterelnök, gróf Lónyay Menyhért dédunokája, és személyes életén keresztül az 1912 és 1922 közötti éveket örökítette meg a feljegyzéseiben.

Három helyszínen

A Lónyay 200 Emlékév részeként május 16-án, kedden három helyszínen is bemutatják a kiadványt a Tuzsér Községért Közalapítvány és a tuzséri önkormányzat szervezésében. Lónyán a művelődési házban 10 órától, Tuzséron a Lónyay-kastélyban 13 órától, Nyíregyházán a megyeháza nagytermében 15.30 órától ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kiadvánnyal. A kötetet mind a három helyszínen Kujbusné dr. Mecsei Éva levéltárigazgató méltatja, a kötetet bemutatja dr. Jankovich-Bésán Dénes gróf, Lónyay Menyhért szépunokája.

A szépunokához került

Gróf Lónyay Mártának nem volt gyermeke, így az idők során az írása gróf Lónyay Menyhért szépunokájához, dr. Jankovich-Bésán Déneshez került, ugyanis az ő nagymamája és Lónyay Márta testvérek voltak. A szépunoka tavaly említette  az emlékév szervezőinek a féltve őrzött családi naplót. Mivel az emlékév a Lónyay család tagjaival is foglalkozott, a naplót közkinccsé tették. 

Dr. Jankovich-Bésán Dénes 
Fotó: M. Magyar László

Kedden a vendégeket Lónyán Nagy Ernő polgármester, Tuzséron Ferkovics Tibor polgármester, míg Nyíregyházán Seszták Oszkár vármegyei közgyűlési elnök köszönti, és mind a három helyszínen elmondja gondolatait Klicsu Ferenc, a Tuzsér Községért Közalapítvány elnöke is. 

KM

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában