Nyíregyháza

2023.06.08. 17:32

Ez a hét a könyv ünnepe

Amolyan Bereményi Géza-féle improvizációval indult a 94. Ünnepi Könyvhét Nyíregyházán, a hivatalos megnyitón mindenki a Kossuth-díjas írót, rendezőt várta, így amikor belépett a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár harmadik emeleti,  olvasóbarát közönséggel megtelt előadótermébe, vastaps fogadta. Az író odalépett a mikrofonhoz és rögtön el is mondta, mit jelent számára a könyves ünnep.

Fotó: Pusztai Sándor

– Ez a hét a kortárs írók, irodalmárok és nem utolsósorban a könyvkiadók hete, én mégis inkább a könyvek „belsejéről” mesélnék, arról, hogyan lettem olvasóvá, mit nyújtottak számomra a könyvek – mondta. Megtudtuk, hogy először „bibliaolvasóvá vált”, egy gyerekkori betegség miatt sokáig volt ágyhoz kötve, s míg lábadozott, rokonai és szomszédjai olvastak fel neki mindenféle könyvekből, de leginkább a Bibliából. Egy számára kedves történet Jézus gyógyító erejéről szólt, számos alkalommal meghallgatta, nagy hatást gyakorolt rá. S hogy bármilyen könyvből lehet tapasztalatot gyűjteni, arra példaként a nagyapáját említette, aki amerikai vadnyugati könyvekből ismertette meg vele a tengerentúli kontinens világának egy szeletét. Mindössze háromévesen már ismerte a betűket, szinte olvasott, s ez a szenvedély vezette el az író pályájáig. Humorral mesélt arról, hogyan fedezte fel tehetségét egyetemi csoporttársa:  az 1960-as években a fiatal írók nagy része nem adta nyomdába műveit, nem akartak megalkudni az akkori rendszerrel, s sokan külföldön jelentették meg műveiket.

– „Az író nem csupán úgy lesz könyves ember, hogy ír és kiadatja könyveit, hanem ha ír és annak következményeivel is szembenéz, ha kiadatja művét” – hangoztatta a Kossuth-díjas írót, s megjegyezte: az írás mindig visszahat az írójára, a könyv íróját teljesen megváltoztathatja, személyiségét formálja egy-egy alkotása. Hozzáfűzte, a mai fiatal írók nagyon jók, sok-sok tehetséges 1, 2, 3 kötetes írót tud mondani, s ez öröm.

Majd jó könyvhetet kívánt a nyíregyháziaknak. Bereményi Gézával készült egy hosszabb pódiumbeszélgetés is, de csak a hivatalos köszöntők után.

Jászai Menyhért a város alpolgármestere azzal folytatta, ahogyan az író egészen pici korában szerette meg az olvasást, úgy a mai gyerekekkel is meg kell szerettetni a jó könyveket. S bár minden a digitális világ felé viszi az embert, nem szabad, hogy az olvasás élményét is kizárólag ott éljék meg a fiatalok. Lapozzanak könyveket, éljék át az olvasás örömét a hagyományos módon.
– Minden könyvnek van haszna és értéke, s legyen helye a családban – tette hozzá az alpolgármester. Baracsi Endre a vármegyei közgyűlés alelnöke is ehhez a gondolatsorhoz csatlakozott, s szerinte is minden egyes könyv, regény, képregény hozzátesz az ember személyiségéhez.

Tomasovszki Anita, a könyvtár igazgatója a könyvtárak szerepét is hangsúlyozta az olvasóvá nevelésben, hiszen a könyvtár az irodalom felfedezésének fontos helye. Az idei könyvhét mottója is az: „Olvasó vagyok”, s ez is tudatosítja mindenkiben, hogy olvasni élmény.

Elhangzott az is, a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapoknak az idén a megyei könyvtár ad otthont. Színes programok várják a látogatókat a következő napokban, bejárhatják az épületet a pincétől a padlásig, számos könyvvel megismerkedhetnek, és izgalmas beszélgetések is ígérkeznek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában