Nyíregyháza

2023.06.05. 14:22

Közeleg a könyves kavalkád

Az idei könyvünnepnek a megyei könyvtár ad otthont június 8–12. kötött.

Fotó: Pusztai Sándor

Kötet- és lapszámbemutatókkal, író-olvasó-találkozókkal, kiállításokkal várják az érdeklődőket június 8–12. között a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapokra, aminek az idén a megyei könyvtár ad otthont.

– Mindig azt gondoltam, és amíg élek, ez így marad, hogy hiába a digitális fejlődés, a hagyományos könyvtárakat és az olvasást nem helyettesítheti semmi. A könyvekből, papírra nyomtatott történetekből szerezhetjük meg azt a tudást, mely életünk végéig elkísér, emellett segítenek kikapcsolódni, kiszakadni a mindennapok mókuskerekéből – mondta a hétfői, programismertető sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: számos országosan elismert írónk, költőnk van, akik magukkal viszik és öregbítik a város hírnevét.

Programokban nem lesz hiány

A Móricz Zsigmond Színház művésze, Gyuris Tibor június 9-én 14 órától a megyei könyvtár kamaratermében mutatja be Árnyéklovag 2. című könyvét.

– Óriási volt az érdeklődés és a nyomás rajtam, szerettem volna lezárni ezt a filmsorozatnak indult történetet. Aki eljön a bemutatóra, egészen más formában ismerheti meg a regényt – árulta el a nyíregyházi író.

Tomasovszki Anita könyvtárigazgató ismertette a könyvünnep menetrendjét. Mint azt megtudtuk: rendszeresen felmérik az olvasói igényeket, s ez alapján állítják össze a programokat.

– Régóta szeretnénk az intézményünkben vendégül látni Bereményi Géza Kossuth-díjas írót, rendezőt, ezért nagy öröm, hogy ő nyitja meg június 8-án, csütörtökön 15 órától az idei könyvhetet. Jövő hét hétfőig kötet- és lapszámbemutatókkal, író-olvasó-találkozókkal, kiállításokkal, ingyenes beiratkozással és amnesztiával, valamint garázsvásárral várjuk a látogatókat. 

KM
A 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok programja

Június 8., csütörtök

11 óra: Író-olvasó találkozó Takács Viktória íróval – kamaraterem

14 óra: Rajzolt irodalom – kiállítás Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész munkáiból – KépregényTár és galéria

15 óra: A könyvhét megnyitója, köszöntőt mond Jászai Menyhért alpolgármester és Tomasovszki Anita könyvtár­igazgató, a rendezvényt Bereményi Géza Kossuth-díjas író, rendező nyitja meg – konferenciaterem

15.30: Pódiumbeszélgetés Bereményi Gézával – konferenciaterem

16.30: Karádi Zsolt Arcok, képek, arcképek. Tanulmányok, esszék, kritikák és Nagy Balázs „Valaki ír a kezeddel” – Tanulmányok a szakrális irodalomból című kötetének bemutatója – konferenciaterem

17.30: Sipos László Amerikai utazások, Kanadától a Tűzföldig című kötetének bemutatója – kamaraterem

Június 9., péntek

14 óra: Gyuris Tibor Árnyéklovag 2. –könyvbemutató – kamaraterem

15 óra: Ménes Attila Amerre járok védtelen című kötetének bemutatója – kamaraterem

16 óra: A Luby Könyvtár új köteteinek bemutatója Bene János, Kiss Kálmán, Ratkó Lujza, Zsoldos Ildikó részvételéve) – kamaraterem

17 óra: Bemutatkozik a Szabolcsi Szépíró Kör – kamaraterem

Június 10., szombat

14 óra: A Szabolcs-szatmár-beregi Szemle bemutatkozása – kamaraterem

14.30: A Partium folyóirat bemutatkozása – kamaraterem

15 óra: Ferenczik Adrienn Tudod, hogy szeretlek című regényének bemutatója – kamaraterem

16 óra: Kulcsár Attila: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye modern építészete 1970–2020 – könyvbemutató – kamaraterem

17 óra: Magyar Mónika grafikusművész kiállítása – kamaraterem

Június 12., hétfő

10 óra: Könyvtáros szakmai nap előadásokkal, kiállítással – kamaraterem

17 óra: Kalandok Nigériában, a szultánok, emírek és királyok földjén – dr. Kondricz Péter nemzetközi jogász kötetbemutatója és élménybeszámolója – kamaraterem 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában