Mátészalka

2023.06.02. 17:30

Összegyűjtik Szatmár-Bereg értékeit

Rejtett kincseket tesznek láthatóvá és népszerűsítik vármegyénk kultúráját.

Fotó: Egyesület

A térség kulturális életét, kézműves kincseit, kistermelői és kulináris gasztronómiai különlegességeit fogja össze az a szolgáltató iroda, ami Mátészalka szívében nyílt. A Minden, ami Szatmár-Bereg egyesület fő célja, hogy a helyi termékeket, a térség különlegességeit megismertesse minél szélesebb körben, és így hozzájáruljon a turizmus fejlődéséhez is.

Helyi különlegességek

– A vidék értékeit gyűjtjük össze, hiszen a helyben termelt zöldség-gyümölcs zamatos íze mutatja meg a kulináris gasztronómiai értékeket – részletezte Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg egyesület elnöke. – Az üzletben megjelenő 40-50 kistermelő kézműves portékáit, a kézművesek tárgyi kincseit szeretnénk összefogni és bemutatni. A hagyományokra épülő és a régből fennmaradó helyi különlegességeket országosan szeretnénk népszerűsíteni, hogy a régi mesterségeket megismerje a következő generáció is – részletezte az irodavezető.

 Folyamatosan eseményeket szerveznek, ahol lehetőséget teremtenek arra, hogy az üzletben megtalálható portékákat minél szélesebb körben bemutassák. Kóstolóestekre elviszik Szatmár-Bereg ízvilágát, a kézműves alkotásokat pedig kiállításokon, más rendezvényeken népszerűsítik.

– Szatmár-Bereg kisfalvakból áll, ahol számos érdekesség megmaradt. Ezeket a gazdag kulturális értékeket szeretnénk bemutatni azért, hogy a vármegye még érdekesebb és látogatottabb turisztikai hely lehessen. A legfontosabb feladatunk pedig az, hogy az örökségül fennmaradt tradíciókat életben tartsuk. Picit megújítva tesszük közkinccsé a vármegyei készítményeket a helyieknek, de akár országosan is – fejtette ki Pótor Melinda.

Kulturális élmény

Az egyesület segítségével olyan lehetőségeket ragadnak meg, amivel tudják ezt a kiváló csapatot propagálni, segíteni őket abban, hogy bemutatkozhassanak, tevékenységüket jobban megismerjék. Minden tagjuk fontos pillére az egyesületüknek, egyedi élettörténetükkel, életútjukkal jutottak el oda, hogy alkossanak, valamilyen finomságot készítsenek.

– Ezeket az életutakat is szeretnénk mindenki számára elérhetővé és bemutathatóvá tenni. Azért, hogy mások is meglássák tájegységük rejtett kincseit. Az egyesületünk megannyi alkotótábort, workshopot szervez fiataloknak, időseknek egyaránt, hogy a generációkat összehozva egymástól tapasztalatokat szerezhessenek, tudást cserélhessenek. Minden, ami Szatmár-Bereg egy brand, továbbá minőségi garancia arra, hogy az egyesület lehetőségeket teremt a környék népszerűsítésére – mondta az egyesület elnöke, és hozzátette: folyamatosan kirándulásokat is szerveznek, városi és vidéki programokat, hogy a helyiek is jobban értékeljék ezt a közösséget és még jobban felfedezzék Szatmár-Bereg nevezetességeit, mesterségeit.

Értékteremtő kulturális élményt szeretnének nyújtani vármegyénkben, hogy az itt rejlő hagyományok, gasztronómiai és más jellegű örökségünk mindenki számára megismerhető legyen. 

LN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában