Kosárlabda

2019.07.02. 08:55

Európa Játékok helyett világsiker

Papp Klaudia vb-ezüst­érmet szerzett; a magyar csapat még az olimpiai indulást is kiharcolhatja.

Papp Klaudia (balról a második) tevékeny részese volt a magyar sikernek

Forrás: FIBA

A kosárlabda egyre népszerűbb 3×3-as szakágának világversenyeiről rendre éremmel térnek haza a magyar sportolók. Ennek már csak úgy önmagában is örülhetnénk, az azonban még tovább fokozhatja a büszkeségünket, hogy megyénk valósággal ontja magából a tehetségeket, akik ezeken a tornákon tevékeny részesei a sikereknek. Mohácsi Máté a felnőtt válogatott rutinos tagja, Mokánszki Máté és Lekli József másodedző U18-as Eb-aranyat nyert, legutóbb pedig Papp Klaudia (és Jakab Máté a szakmai stáb tagjaként) szerzett ezüstérmet a felnőtt-világbajnokságon.

Papp Klaudia (balról a második) tevékeny részese volt a magyar sikernek
Fotó: FIBA

A címvédőt is legyűrték

A Nyíregyházi Kosársuli nevelése a hagyományos kosárlabda mögöttünk hagyott idényében már az élvonalbeli BEAC-ban remekelt, és a topcsapatból érkező Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, valamint a honosított Cyesha Goree oldalán küzdött meg az ellenfelekkel Amszterdamban.

– Két éve ott voltam már a felnőttválogatottban, tavaly az államvizsga miatt nem tudtam bekerülni – beszélt a keretbe kerülés körülményeiről a 24 éves kosárlabdázó. – Idén a világbajnokságot párhuzamosan rendezték az Európa Játékokkal, hazánk ott is érdekelt volt. Amikor felhívott Károlyi Andrea, hogy bent vagyok a felnőtt keretben, az kisebb sokként ért, mert úgy készültünk, hogy az Európa Játékokra fogok menni. Nagyon örültem, hogy így alakult.

A mieink a csoportkörben legyőzték Lettországot, Hollandiát és Türkmenisztánt, Kínától vereséget szenvedtek. Diáék a negyeddöntőben drámai körülmények között, Medgyessy Dóra hosszabbításban szerzett távoli kosarával győzték le a spanyolokat, az elődöntőben a címvédő franciákat is legyűrték. A fináléban 19–13-ra Kína bizonyult jobbnak.

Nagy dolgot vittek véghez

– Nagyon jó csapattal mentünk ki, már a felkészülés elején éreztük, hogy van esélyünk a legjobb nyolcra, akár a legjobb négybe kerülésre is, de az alapvető cél a legjobb nyolc volt – folytatta Papp Klaudia, aki a magyar csapat legalacsonyabb és legfiatalabb tagja volt, mégis fontos kosarakkal segítette övéit. – Amikor bejutottunk az elődöntőbe, akkor már mindenképp éremmel akartunk hazajönni. Nagy szó volt, hogy a hollandokat megvertük a csoportkörben, de még nagyobb siker, hogy a negyeddöntőben a favorit spanyolok ellen a halálból jöttünk vissza, és megvertük őket Megyó kosarával. Utána a toronymagasan kiemelkedő franciákat viszonylag simán győztük le. A döntőben már felszabadultan játszhattunk, de nagyon szerettünk volna visszavágni Kínának a csoportkörben elszenvedett vereségért, ezért nagy elánnal mentünk ki a pályára. Sajnos, nem jött ki a lépés, de a kezdeti szomorkodás után nem voltunk elkeseredve, nagy dolgot vittünk véghez.

– Mindent megpróbáltam, amit elvártak tőlem a csapattársaim és az edzőim, nagyjából sikerült is azt hoznom – értékelte Dia a saját teljesítményét. – Sokkal jobban teljesítettem, mint két éve, de még mindig van hová fejlődni. Csapatszinten viszont nagyon jól működtünk együtt, mindig lehetett valakire támaszkodni.

A magyar csapat a vb-n elért eredményével kiharcolta a jogot, hogy elindulhasson az olimpiai selejtezőtornán, előbb azonban még augusztus utolsó hétvégéjén, a debreceni Európa-bajnokságon lesz jelenése a mieinknek. Jelenleg úgy néz ki, ugyanez a csapat küzdhet a kontinensviadalon is.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában