szép volt lányok!

2019.07.23. 09:37

Európa trónján a junior lányok

Veretlenül lett Európa-bajnok Győrben a magyar U19-es női válogatott.

Fotó: Cseh Péter, Magyar Kézilabda szövetség

Nem csak a húszéveseké a világ! – ezt hirdette öles betűkkel múlt pénteken a magyar–orosz junior Európa-bajnoki elődöntőn a győri Audi Aréna egyik szektora fölé kifeszített molinó.

Emlékszünk, tavaly nyáron a debreceni U20-as világbajnokságot nyerték meg veretlenül a magyar lányok, most a 2000-es születésűeknek kellett felmondaniuk a leckét: a közvélemény újra azt várta, hogy a hazai csapat tagjai nyakába akasztják majd az aranyérmet.

Kácsor Gréta és Kuczora Csenge bekerültek az Eb All Star csapatába: az Európai Kézilabda-szövetség döntése alapján előbbi a legjobb balátlövő, míg utóbbi a legjobb védőjátékos lett a tornán | Fotó: Cseh Péter

– Sokan csak az azonnali eredményekben gondolkodnak, és nem látják azt, mekkora munka van egy világversenyre készülő csapat mögött. Már arra is büszkének kell lennünk, hogy négy között van a magyar U19-es csapat. Sokszor, amikor ilyen eredménycentrikus elvárásokról hallok, visszakérdezek. Mi a jobb?

Az, ha utánpótláskorban halmozzuk az aranyérmeket, de a játékosaink később eltűnnek, vagy az, hogy a felnőttválogatottnak adunk jól képzett játékosokat. Véleményem szerint az utóbbi – mondta lapunknak Gyömörey István, a Magyar Kézilabda Szövetség utánpótlásszakágának vezetője a vasárnapi holland–magyar döntő előtt.

Izgulni kellett

No, de ne siessünk ennyire előre, hisz pénteken ott volt még az elődöntő, s nem is akárkik vártak a magyarokra: az orosz válogatott tavaly az ifjúsági világbajnokság döntőjében borsot tört az orrunk alá. De csak egyszer volt Budán (a történeti hűség kedvéért Kielcében) kutyavásár…

Hatalmas volt az öröm a döntő lefújása után | Fotó: Cseh Péter

A magyar lányok ellentmondást nem tűrően kezdtek, mit sem törődve az oroszok fizikai fölényével és Maszlova hatalmas átlövésgóljaival, az ötletes és gyors hazai támadások után a félidőben már 7 góllal (19–12-ra) vezetett a magyar csapat, a mérkőzés végén mégis izgulnunk kellett.

Az oroszok a hajrában átvették a vezetést, a végjátékot azonban, köszönhetően Kácsor Grétának és Vámos Petrának, a magyarok bírták jobban: 29–27-re győztek, és jutottak be a vasárnap esti fináléba. Szombaton a regenerációé volt a főszerep, majd következett a döntő, mégpedig a norvégokon túljutó hollandok ellen.

Magabiztos játékkal

A magyarok az oroszok masszív hatos fala után a pattogós, agresszív holland védekezés ellenszerét is megtalálták. A telt ház előtt kézilabdázó lányok ezúttal sem adták alább, az elődöntőhöz hasonlóan hét találattal (14–7) nyerték meg az első harminc percet.

Foggal-körömmel (főként az utóbbival) ragaszkodtak a lányok az aranyérmükhöz | Fotó: Cseh Péter

A második játékrészben ugyan kissé ránk ijesztettek a lányok, de az oroszok ellen látott rövidzárlat a fináléban csak pár percig tartott, U19-es lánycsapatunk magabiztos produkcióval, összeszedett és taktikus játékkal, 27–20-as győzelemmel ült fel Európa trónjára.

Tarnavölgyi Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában