Nyíregyházi Sportcentrum

2019.07.02. 08:42

Fantasztikus minszki show

A Nyíregyházi Sportcentrum atlétái is odatették magukat az Európa Játékok különleges csapatversenyén.

Forrás: mob.hu

Vasárnap este Minszkben véget ért az Európa Játékok, melyen a magyar küldöttség 19 medált szerzett, és a négy arany-, hat ezüst- és kilenc bronz­éremmel a 13. helyen zárt az éremtáblázaton.

Atlétikában új és rendhagyó csapatversenyt rendeztek a Dinamikus Új Atlétika (DNA) elnevezésű rendszer szerint. A Nyíregyházi Sportcentrumot Bakosi Péter (magasugrás) és Tasi T. Dávid (váltók) mellett Bakosi Béla edző képviselte.

Fotó: mob.hu

Óriási volt a hangulat

A magyarok a selejtezőből és negyeddöntőből jutottak az elődöntőbe. A szakadó esőben Bakosi Péter holtversenyben az első lett, miután első párharcát 2,10 méteres ugrásával megnyerte, majd a másodikban vetélytársához hasonlóan nem vitte át a magasságot, ahogy az első helyért rendezett minipárbajban is rontott ő és ellenfele is. A pénteki döntőt végül az ukránok nyerték a fehéroroszok, a németek, a csehek, a franciák és az olaszok előtt.

– Sokkal jobb volt a verseny, mint amilyennek vártam, a hangulat óriási volt – kezdte beszámolóját Bakosi Béla. – Szakmailag azért volt jó, mert a magasugrók páros versenyében mindenkinek egy ugrása volt, és itt élesben ment. A versenybíró odajött, és megkérdezte a magasságot. Felírta, majd megkérdezte a másik versenyzőt is. Csak akkor derült ki, hogy a rivális milyen magasságot választott, amikor kiírták.

– Ami még különleges volt, nemcsak az egyéni ambíciókat kellett figyelembe venni, hanem a csapatérdeket is – folytatta a Sportcentrum szakembere. – Ez szokatlan a magasugrásban, hiszen ha valaki elszállt, akkor azt a csapat is megsínylette. Peti az első versenyen jól ugrott, a másodikon voltak megingásai, ám a harmadikon az istentelen időben mindenki csak gratulált neki. Bátor volt, ráadásul előző nap még fájt is az Achillese.

Ez nagy sikert jelent

– Nagyon jól összetartott a csapat, a magyar atlétikának nagy siker, hogy bejutottunk az elődöntőbe, és ott az oroszokat megvertük. Magasugrásban például 240-es ugrók álltak fejre és hullottak ki. Arra is jó volt, hogy megfelelően ráhangolódjon az ugró az egyetlen utolsó kísérletre. Az elődöntőben a házigazda fehéroroszokkal voltunk egy csoportban, a hangulat fantasztikus volt a telt házas stadionban. Különleges verseny volt, mert a nézők mindig csak egy számra koncentrálhattak, óriási kivetőn közelről is láthatták a versenyzőket. Igazi show, nagy élmény volt, a szövetség megítélése szerint jól szerepelt a csapatunk, és nem sok hiányzott, hogy az első hatba kerüljünk – így Bakosi Béla.

– Minszkben nem az eredményre mentem, hanem a csapatérdeket szem előtt tartva minél taktikusabban versenyezni – vette át a szót édesapjától Bakosi Péter. – Többen az egyéni eredményre mentek, hiszen a selejtezők után egyéni eredményt is hirdettek. Arra is jó volt ez a különleges verseny, hogy gyakorolhattam az úgynevezett éles helyzeteket, amikor már csak egy esély van, és azt meg kell ragadni.

Az edzésekre fog koncentrálni

– Amikor én ugrottam, akkor minden tekintet és kamera rám szegeződött. Élveztem, és hergeltem is a közönséget, a nézők egyébként fantasztikus hangulatot teremtettek. Az orvosi stáb nagyon sokat foglalkozott az Achillesemmel, és szerencsére nincs nagy gond, bár oda kell rá figyelnem, hiszen valami lehet a levegőben, mert az utóbbi időben több versenyzőnek is elszakadt. Nem vagyok elégedetlen, mert az előbbieket akartam gyakorolni és ügyelni arra, hogy ne sérüljek meg, hiszen három napon is ugrottam. A közeljövőben elsősorban az edzésekre fogok koncentrálni, és az Achillesemre – tudatta még Bakosi Péter.

Dinamikus Új Atlétika

Csapatok versenyeztek egymással négy női (100 m, 100 m gát, távolugrás, gerely) és három férfi egyéni számban (100 m, 110 m gát, magasugrás), illetve két vegyes váltóban (4x400 m, üldözéses mix vegyes váltó).

A verseny úgy nézett ki, hogy a kilenc szám pontjai alapján hendikepesen indultak a záróváltó tagjai, a kilenc szám alatt a legtöbb pontot gyűjtő elöl, majd hátránnyal a többiek. A célba érkezés adta meg a végső sorrendet.

ML-MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában