Kosárlabda

2019.07.21. 10:50

Szakmázás a legnagyobbakkal

A Nyíregyházáról indult kosárlabdatréner NBA-edzőkkel és -vezetőkkel találkozott Las Vegasban.

A kosárlabda sportág vitathatatlan csúcsa az észak-amerikai profiliga (NBA), amely a draft után lényegében tart még egy játékosbörzét (Summer League), amin az edzők meccskörülmények között tesztelhetnek játékosokat. Az egyhetes Las Vegas-i torna azonban nemcsak az NBA-edzőknek jó lehetőség a „válogatásra”, hanem európai szakembereknek is. Köztük volt a nyíregyházi, 2017 óta a Szolnoki Olaj másodedzőjeként dolgozó Jakab Máté is.

– Sok külföldi kollégával tartottam a kapcsolatot egész szezonban, ők javasolták, hogy menjek el a Summer League-re, mert jó lehetőség a kapcsolatépítésre, hiszen Európa és Amerika krémje is ott van – beszélt az amerikai lehetőségről Jakab Máté.

Feltérképezte a játékosokat

– Emellett természetesen a Szolnoknak is néztem a játékosokat, és készítem a listát, akikből esetleg tudunk választani a következő idényre – tette hozzá. – Mielőtt elmentem, megbeszéltük Dragan Alekszics vezetőedzővel, hogy milyen poszton, milyen típusú játékosra van szükségünk. Nehéz persze, mert itt tényleg olyan kosárlabdázók játszanak, akik ha jól teljesítenek, akkor mennek az NBA-be, ha kevésbé szerepelnek jól, az Euroligába vagy egyéb nagy, európai csapatba szerződnek. Nekünk, mint az európai mezőnyben nem meghatározó csapatnak, a Summer League-keretek végéről lehet választani, de ők is csak idézőjelben gyengébb kvalitású játékosok.

Máté olyan belépővel rendelkezett, ami megkülönböztette egy egyszerű szurkolótól, így szakmai megbeszéléseket is folytathatott.

Huszonkét megbeszélés

– Nagy szerencsém volt, mert a Washington Wizards vezetőjével is tartottam a kapcsolatot szezon közben, Amerikában pedig személyesen találkoztunk, és kaptam tőle egy egész heti belépőt, amivel bárhova ültem, bárhova bemehettem – folytatta a szakember. – Egyébként az egész rendezvény nagyon laza, nincsen semmilyen kötöttség, minden edző és csapatvezető rendkívül nyitott a megbeszélésre. A csarnokban van egy elkülönített terület foglalt helyekkel, oda is bemehettem és beszélgethettem más edzőkkel. Az ott eltöltött hét alatt huszonkét megbeszélésem volt, ezek között volt ötperces, de volt másfél órás is.

Az Olaj trénere találkozott a liga nagyfőnökével, Adam Silverrel, és beszélt többek között az Oklahoma City Thun­der vezetőedzőjével, Billy Donovannel, a Denver Nuggetset irányító Mike Malone-nal és az egyik legnagyobb európai szaktekintéllyel, a San Antonio Spursnél dolgozó Ettore Messinával.

– Igazi kultúrsokk volt az egész. Nehéz volt ilyen szakemberek mellett a mérkőzésekre koncentrálni. Bementem a csarnokba, és csupa olyan játékost, edzőt, csapatvezetőt láttam, akiket csak tévéből ismer az ember. Nagy élmény volt, és értékes tapasztalatokkal gazdagodtam – zárta szavait Jakab Máté.

Jakab Máté (b) a 119-szeres magyar válogatott kosárlabdázóval, Németh Istvánnal járt Amerikában

MK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában