forma-1

2019.08.03. 10:04

Hamilton és a Red Bull is bekezdett

A bajnoki ponttáblázat éllovasa szerint a pénteki eredmények irrelevánsak.

Fotó: afp

Lewis Hamilton repesztette a leggyorsabb kört a Hungaroringen a 34. Rolex Magyar Nagydíj pénteki, változatos időjárási körülményeket hozó edzésnapján. A Mercedes mellett villogott a Red Bull–Honda is.

A mogyoródi pálya uralkodója – aki már hat ízben nyert nálunk – már csütörtökön jelezte, hogy kiheverte a hocken­heimi vírusos torokgyulladást, a nyitótréningen pedig meg is mutatta, hogy valóban jól érzi magát.

A brit 1:17.233-as körrel zárta az élen a nyitógyakorlást, amelyen még csak szemerkélt az eső. Délután már hevesebb volt az égi áldás, így az ötszörös világbajnok címvédő eredménye maradt a nap legjobbja.

Versenyképesek lehetnek

– Milliószor jobban érzem magam, mint Hockenheimben. Az első edzés nagyon jól sikerült. Az autó balansza azonnal jó volt, csupán néhány apróságot kellett állítanunk. Az időjárás viszont trükkössé tette a dolgokat – fogalmazott a bajnoki ponttáblázat éllovasa, aki szerint a pénteki eredmények irrelevánsak.

– Az időjárás változatos volt, de vasárnap előreláthatólag száraz pályán fogunk versenyezni. Éppen ezért arra összpontosítottunk, hogy megtaláljuk az ilyen körülmények esetén optimális beállítást, de nem volt könnyű dolgunk…

A Mercedes sokat veszített azzal, hogy Valtteri Bottas motorhiba miatt kénytelen volt kihagyni az első edzést: a finn csak az esős második gyakorláson tudott valamicske érdemi munkát végezni, amikor a 4. pozícióban zárt.

– Az első mért körben elszállt az erő, a motor pedig biztonsági üzemmódba kapcsolt. A csapat nem találta meg azonnal a hiba okát, ezért a csere mellett döntöttünk. Összesen három kört futottam száraz pályán, de remélhetőleg Lewis adataival jól fel tudok készülni az időmérőre – mondta a bajnoki tabella 2. helyén álló finn.

A nyitónapon erősnek mutatkozott a Red Bull is: az első edzésen Max Verstappen 0.165 másodperccel maradt el Hamiltontól és egyetlen ezreddel volt jobb a ferraris Sebastian Vettelnél, míg délután az eső eleredte előtt futott körével Pierre Gasly végzett az élen, 0.055 másodpercet verve csapattársára. A holland révén az előző három futamból kettőt nyerő energiaitalos tábor optimista.

– Úgy érzem, hogy versenyképesek lehetünk a hétvégén, de várjunk a holnapi időmérőig. Majd akkor meglátjuk – mondta a két ízben meg is pördülő Verstappen.

Még semmit nem mutattak

Az évad eddigi részében harmatosan muzsikáló Gasly csütörtökön a Kelet-Magyarországnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a Hungaro­ring alkalmas lehet arra, hogy visszavágjon.

– Mindent megteszek azért, hogy jó eredményt érjek el ezen a hétvégén. Ha összejön, vasárnap este elviszem táncolni a barátnőmet a bulinegyedbe! – fogalmazott a második edzésen 1:17.854-es idővel az élen végző pilóta.

Míg a Mercedes és a Red Bull–Honda jól kezdett, a Ferrarit egyelőre homály fedi: Vettel délelőtt éppen csak lemaradt Verstappentől, délután viszont visszacsúszott a 13. helyre. Akkor Charles Leclerc volt a gyorsabb, aki a 7. helyen végzett, azonban – Gasly szerint – jobb tartani tőlük.

– Semmit nem mutattak még a valódi tempójukból. Arra kell készülnünk, hogy ők és a Mercedes is nagyon erős lesz az időmérőn, szóval szoros csatára van kilátás – mondta Gasly.

A nap legkomolyabb incidensét Alexander Albon, a Toro Rosso versenyzője hozta össze, aki a 14-es kanyarnál veszítette el uralmát az autója felett, kisodródott és a falnak csapódott. Az autó csúnyán összetört, a pilóta azonban nem sérült meg.

MS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában