Hatszor nyert nálunk

2019.08.01. 09:28

Hamilton hetedszer nyerhet Mogyoródon

Noha a legutóbbi három futamból kettőt Verstap­pen nyert, a hétvége fő esélyese Hamilton és a Mercedes.

Hamilton az öt másodperces büntetést követően a kilencedik helyen végzett a Német Nagydíjon

Forrás: AFP

Hamilton esett-kelt a múlt hét végi Német Nagydíjon, ahol egész hétvégén vírusos torokgyulladással bajlódott. Az ötszörös világbajnok címvédő olyan cefetül érezte magát, hogy a futamot követő sajtóértekezletén árnyéka volt csak önmagának: – Töröltem minden programomat a Magyar Nagydíjig hátralevő napokra, mert szeretném összeszedni magam. Otthon maradok és pihenek. Sajnos az utóbbi napokban nem javultam túl sokat, és az sem tett jót, hogy autóba ültem. Igyekszem egészségesen visszatérni a Hungaroringen – fogalmazott a ponttáblázat éllovasa, akiről utólag kiderült: betegsége miatt a Mercedes fontolgatta, hogy a teszt- és tartalékpilótát, Esteban Ocont indítja he­lyette.

Hatszor nyert nálunk

Az eddigi tizenegy idei futamból hetet nyerő klasszis akkora előnnyel vezet az összetettben, hogy akár ki is hagyhatná a mogyoródi derbit, de nem olyan fából faragták. Pláne, hogy a Hungaroring kedves hely számára, hiszen hazánk motorsportszentélyében uralkodónak számít: hatszor nyert eddig nálunk, amivel a pálya csúcstartójának számít a négyszeres győztes Michael Schumachert és a háromszor diadalmaskodó Ayrton Sennát megelőzve. – Sok szép emlékem van Budapestről – beszélt nemrégiben a hazánkhoz fűződő viszonyáról Hamilton. – A város hangulata csodálatos, az emberek kedvesek, nagyszerű éttermek vannak. Sokszor nyertem ott eddig az F1-ben, így a verseny igazán különleges számomra, és mindig magabiztosan érkezem. A pályán a legtrükkösebb rész az 5-ös kanyar, ami egy jobbos és rögtön a tempós balos, 4-es után következik, az utolsó kanyar pedig olyan, mintha örökké tartana. Sokszor mondják, tudom, de a Hungaroring tényleg olyan, mint egy gokartpálya, ahol agresszívan kell vezetni, szinte bedobva az autót az egymást követő kanyarokba, törekedve arra, hogy jól kapjuk el a kijárati pontot.

Turbóprobléma miatt esett ki

Ugyan a Mercedes dominanciáját az idén eddig csak Verstappen tudta megtörni a Red Bull–Hondával, a Hungaroringen a Ferrari is szeretné megszerezni szezonbeli első győzelmét. A legendás istállónál Sebastian Vettel múlt hét végén hazai pályán behúzott egy reputáció-helyreállító 2. helyet a káoszban, míg Charles Leclerc betlizett: várhatóan mindkét versenyző rohamozni fog, s bár papíron a lassú, kanyargós pálya nem feltétlenül kedvező az SF90 típusjelű vörös versenygépnek, Mattia Binotto csapatfőnök szerint itt már megmutatkozhatnak az utóbbi időszakban bevetett fejlesztések hatásai.

– Lesz néhány további, aerodinamikai fejlesztésünk is, továbbá azon leszünk, hogy a mostanában tapasztalt megbízhatósági problémák ne ismétlődhessenek meg – mondta a szakvezető, aki szó szerint őrjöngött Hockenheimben, miután az ottani időmérőn Vettel turbóprobléma miatt rögtön az elején kiesett, Leclerc pedig a pole-esély ellenére üzemanyag-ellátási gondok miatt nem tudott mért kört autózni a Q3-ban.

A munkára összpontosítanak

A hétvége egyébként egy érdekes évfordulót is hoz: éppen tíz éve annak, hogy Hamilton egy KERS-szel, azaz a kinetikus energiát újrahasznosító rendszerrel szerelt McLaren–Mercedes volánja mögött megszerezte az F1-es történelem első hibrid hajtású győzelmét. Úgy tudjuk, hogy a csillagos márkánál terveztek is egy kis múltidéző ünnepséget ennek apropóján, de mivel a sportosztály alapításának 125. évfordulójára bonyolított retró puccparádé csúfos égéssel zárult Hockenheimben, állítólag lefújták az egészet.

– Ezen a szinten már nem lehet hülyéskedni, a munkára kell összpontosítanunk. Nem vagyunk babonásak, a karma törvényében viszont hiszünk, szóval tanulnunk kell a történtekből – fogalmazott a Német Nagydíj leintése után a csillagos márka fővezére, Toto Wolff.

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában