kosárlabda

2019.09.19. 07:46

A szorgalom az értékmérő

A világbajnoki bronzérmes kosárlabdázó élvezi a munkát a magyar másodosztályban.

A Hübner Nyíregyháza BS–Vasas felkészülési mérkőzésen elgondolkodhatott az ember: vajon a teremben lévő – a játékos-pályafutásukat évekkel ezelőtt befejező – edzőkből verbuvált gárda milyen eredményt érne el a pályán játszókkal. Nem mintha alábecsülnénk az aktív kosarasokat, de a Faragó Péter, Siska János, Borisz Maljkovics, Stephen Arigbabu, Sitku Ernő névsor nem hangzik rosszul…

A magyar kosárlabdabarátoknak, pláne a nyíregyháziaknak nem kell bemutatni a 135-szörös válogatott Sitku Ernőt, ám a fővárosiak másod­edzője itthon talán kevésbé ismert. Stephen Arigbabu 166-szor lépett pályára a német nemzeti csapatban, a legendás Dirk Nowitzki csapattársaként világbajnoki bronzérmet és Európa-bajnoki ezüstöt szerzett, megfordult Olaszországban és Görögországban is, német bajnoknak és EuroCup-győztesnek mondhatja magát.

Az agresszív védekezést kedveli

A 208 centis kosárlabdázó 2010-ben vonult vissza, azóta edzőként dolgozik, ezen a nyáron a Würzburgtól érkezett a Vasashoz, amelynél az U18-as, az U20-as és a felnőttcsapatnál tevékenykedik, valamint egyéni képzéseket is tart. A szakembert az első, hazánkban szerzett szakmai tapasztalatairól kérdeztük.

– Öt hete vagyok itt, szeretem a munkámat, szeretem az embereket, akikkel együtt dolgozom – kezdte Stephen Arigbabu. – Nem teszek különbséget az U18-as vagy a felnőtt játékosok között, kedvelem mindkét munkát.

A német bajnokságban a felnőttekhez kötött fő feladatom, de nyolc évvel ezelőtt elkezdtem U18-as és U20-as csapattal is dolgozni, valamint az U18-as válogatottal is foglalkoztam. Természetesen vannak különbségek a magyar és a német kosárlabda között. Például itt nagyon sok a váltás védekezésben, konzervatív a védőjáték, más az intenzitás, mint Németországban. Mi a Vasasnál próbálunk agresszív játékot tanítani a gyerekeknek a pálya mindkét végén.

Nowitzki különleges

A 47 éves edző nem érzi visszalépésnek, hogy a magyar B csoportba igazolt, számára nem a bajnoki osztály az értékmérő. – Játszottam az első osztályban, az Euroligában, aztán edzőként harmadosztályú gárdával is foglalkoztam – folytatta.

Nekem az a fontos, hogy jó emberek legyenek körülöttem,

és szeressenek dolgozni. Ez sokkal fontosabb, mint hogy az első, második vagy a harmadik ligában dolgozunk, mert ha ez nincs meg, az első osztályban sem élvezetes a munka.

Az utóbbi időben kevés az olyan magyar magasember (4-es vagy 5-ös poszton játszik), aki nemzetközi szinten kiemelkedő lenne. Míg korábban Dávid Kornél és Gulyás Róbert is szép karriert futott be külföldön, de Sitku Ernő, Czigler László és Orosz László sem volt „elveszve” a válogatott­meccseken, addig jelenleg két magasemberünk légióskodik, ők is Japánban. A német szakember úgy látja, ma a sokoldalúság a legfontosabb.

– Megváltozott a játék – fejtette ki a tréner. – Amikor elkezdtem játszani, akkor sokkal megosztottabbak voltak a posztok szerinti feladatok. Már nagyon korán különválasztották a játékosokat nagyokra és kicsikre. Most azt látjuk, hogy a modern kosárlabdában mindenki csinál mindent. Ez szerintem Dirk Nowitzkival indult el.

Tudott dobni, labdát vezetni, és ha most megnézzük az NBA-t, nem nagyon látunk már olyan magasembert, aki ne tudná ezeket megcsinálni. Ezeket mindenképp meg kell tanítani a magasembereknek is. Sosem baj, ha egy magas tud triplát dobni, és legalább két poszton használható.

Figyelnek rá a fiatalok

– Most még csak a csapatedzéseket tartjuk, de később heti kétszer egyéni edzéseink is lesznek, amelyen külön foglalkozom a magasemberekkel. A legfőbb feladatom, hogy átadjam a tapasztalatomat és a tudásomat a játékosoknak. Szerencsére a nagy embereknek „nagy fülük” is van, szívesen meghallgatnak és figyelnek rám a srácok – tette hozzá nevetve.

Mint ismert, a nyíregyházi szakmai stáb sem maradt el a Vasasétól a múlt héten, sőt a hazaiak 101–78-ra nyertek. A mérkőzés „visszavágóját” október 5-én rendezik a bajnokság második fordulójában.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában