Atlétika

2019.09.30. 08:50

Máté remegett a kimerültségtől

Harminchét kilométerig bírta az embert próbáló dohai klímát.

Második nagy versenyét kellett feladnia Helebrandt Máténak. A Nyíregyházi Sportcentrum kétszeres olimpikon gyaloglója tavaly a berlini Európa-bajnokságon 24 km után egy vizes palackra lépett, és kifordult a bokája. Szombaton Dohában, a világbajnokságon 37 kilométerig bírta a klímát.

– Harminchét kilométernél még teljesen jól voltam, beálltam a saját tempómra, úgy gondoltam, hogy ezzel simán elmegyek a végéig. Aztán egyik percről a másikra teljesen kimerültem. Arra emlékszem, hogy ötszáz méter múlva már a földön feküdtem, remegtem a kimerültségtől, hidegrázásom volt, és a lábaimat összehúzta a görcs. Tudtam, hogy vége a versenyemnek, mert az sem volt már opció, hogy átváltok sétára, mint sokan mások. Éreztem, hogy ki van száradva a szám, majd egyszerűen csak összerogytam. Ilyen még sosem történt velem, pedig egy-két kemény versenyen már túl vagyok.

Infúzió az orvosi sátorban

– Arra emlékszem, hogy nagyon sokan vesznek körül, és próbálnak segíteni, de nem emlékszem minden részletre – kezdte visszapillantását a versenyre az nso.hu érdekelődésére Máté. – Akkor kezdett tisztulni a kép, amikor bevittek az orvosi sátorba. Egy órát feküdtem bent, infúziót kaptam. Biztos vagyok benne, hogy az időjárás miatt történt, erre a klímára nem tudtunk felkészülni, pedig nyáron sokat edzettem melegben, de azt nem lehet ezekkel a körülményekkel összehasonlítani. Ez a meleg más, és a pára volt a fő gond.

– A rajtnál egész jól éreztem magam – folytatta Pokrovenszki József tanítványa. – Tudtuk, hogy fontos szerepe lesz a frissítéseknek, de így utólag belegondolva, ilyen körülmények között valószínűleg kevés volt. Amit elterveztem, annak két-háromszorosát ittam meg, és még így is kevés volt.

A másik magyar, Venyercsán Bence a huszonhatodik helyen ért célba az ötven ­kilométeren. Egyébként huszonnyolcan teljesítették a távot, tizennyolcan pedig feladták.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában