Nézz körbe 360 fokban!

2019.10.14. 16:38

360 fokos videó: Kutyával még sportolni is jobb!

Eb és gazdája egyaránt kimozoghatta magát a Nyír1 Kutyasport Napon.

Méretek, fajta és kor nem számított: nagy dalmaták és spánielek, kutyaévekben már lassan nyugdíjasnak számító és selymes szőrű, izgatott kölyök egyaránt pályára lépett szombaton a Filo Sportcentrumban. A Nyír1 Kutyasport Akadémia az ősz talán utolsó napsütéses hétvégéjét kihasználva egy közös sportnapra invitálta a gazdikat és négylábú kedvenceiket.

– A kutyasportok királynőjével, az agility-vel ismerkedhetnek meg nálunk az érdeklődők. Szeretnénk megmutatni, hogy jövőben milyen foglalkozásokkal készülünk majd mindazoknak, akik úgy döntenek, szeretnék folytatni ezt a mozgásformát – ismertette lapunknak a programot Ferenc Dezső, a rendezvény főszervezője és a Nyír1 Kutyasport Akadémia elnöke. – Az agility a kutya és gazdája ügyességére, rugalmasságára, és egymáshoz idomulására épít. Annak idején nem is sportágnak indult, az akadályok kutyakiállítások szerves részét képezték, később önállósult az Egyesült Államokban.

Ferenc Dezső hozzátette: az agility Magyarországon a '90-es években élte fénykorát, de napjainkra újra növekszik a sportolóbázisa, országosan körülbelül 900 versenyzőt tartanak számon. A nyíregyházi sportnapon rutinos és kezdő kutya-gazdi párosok egyaránt pályára léptek.

– Az akadályokat úgy alakították ki, hogy az ebnek ne essen nehezére teljesíteni: mindegyik a természetes mozgásukra épít – mondta el a kutyasportról Ferenc Dezső. – Az agility a gazdi és kedvence közötti kapcsolatot fejleszti. A pályák mindig másképp vannak felállítva, így a kutyának figyelnie kell gazdára és nem válik unalmassá a közös mozgás. Nagy figyelmet fordítunk a biztonságra is, hogy akkor se legyenek sérülések, ha nem sikerül venni egy-egy akadályt.

A szakértőtől megtudtuk, hogy minden négylábúnak meg van a kedvenc eleme egy agilty sportpályán: előfordul, hogy hiába van számtalan teljesítendő akadály, az eb mindenáron visszatér ahhoz az egyhez, amely a legnagyobb örömet szerzi neki. Persze ha már versenyszerűen sportol a kutya és gazdája, akkor teljesíteni kell minden feladatot, ami folyamatos tanulást, gyakorlást igényel – már csak azért is, mert a versenyszabályzat pár évente eltüntethet, illetve behozhat új akadályokat.

Az agility persze nem csak azoknak szól, akik versenyezni szeretnének: bármelyik gazdinak kellemes időtöltés lehet, aki szeretne többet mozogni, illetve a kedvencét is formában tartani.

Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában