Nemzeti Vágta

2019.10.17. 16:33

Vasárnap is vágtázna a Hősök terén

Az Újfehértót képviselő Garai Richárd a minél jobb eredmény elérésében bízik.

A Nemzeti Vágtát hagyományosan a Hősök terén kialakított pályán rendezik meg

Forrás: MTI / Illyés Tibor

Fotó: Edited By Alex

Az a megtiszteltetés érte Nyírbogdányt, hogy a Nemzeti Vágta igazgatósága az idén megalapításának 800. évfordulóját ünneplő település nevében lovast indít a hétvégi Kárpát-medencei lovasfesztiválon. Nyírbogdány lova a 12. előfutamon Érd, Székelykeresztúr, Szilvásvárad, Füzérradvány, Kunadacs települések lovaival küzd a továbbjutásért.

Koplal a zsoké

A Tisza-tavi Vágta győzteseként kvalifikálta magát a Nemzeti Vágtára az Újfehértót képviselő Garai Richárd, aki egyébként Nyíregyházán él.

– Már többször részt vettem a rangos versenyen, a tavalyi indulás viszont kimaradt. Most minden eddiginél nagyobb reményekkel állunk rajthoz. A többes szám azt jelenti, hogy öcsém, Roland is sokat dolgozott a felkészülés idején, ő ülte meg ugyanis a leggyakrabban Roven Ritmust, a sárga herélt kisbéri lovat, akit Fülöp Bálint tenyésztett. Nagyon jó adottságai vannak, közben én is koplalok, hiszen korántsem mindegy, hogy hány kilós a zsoké. Az a minimális cél, hogy bejussunk a vasárnapi középfutamba, aztán lehet újratervezni – reagált megkeresésünkre a fodrászként tevékenykedő Garai Richárd.

Újfehértó a 2. előfutamban Kartal, Cegléd, Gyömrő, Karancslapujtő és Adorján mellett méretteti meg magát.

A 12. Nemzeti Vágtát október 19–20-án rendezik meg a Hősök terén, összesen 72 magyarországi és határon túli település lovasai vesznek részt a tradicionális megmérettetésen. Ezúttal is lesz nemzetközi futam, a fiatal tehetségeknek kiírták a Kishuszár Vágtát, lesz fogatvágta, hagyományőrző lovas felvonulás, kocsitoló verseny és dámalovaglás. A szombati előfutamok legjobbjai jutnak tovább a vasárnapi közép- és elődöntőkbe. A finálét vasárnap este tartják, oda a középfutamok öt leggyorsabb lovasa jut be. A 2019 leggyorsabb lovasa címért ötmillió forint és az 1848-as vándorszablya dukál.

Hagyományőrző fesztivál

A Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén és közvetlen környezetében az Andrássy úton megrendezett, magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny, ami valójában a magyarság határokon átívelő, hagyományőrző fesztiválja. A Nemzeti Vágta több mint egy lovasverseny, a lovas hagyományok, illetve a magyar városok és falvak ünnepe, amit évente megrendeznek. A verseny ötletadója Geszti Péter volt, aki az első Nemzeti Vágtát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából a magyar huszárság emlékének szentelte.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában