Egyedül edz

2019.11.21. 10:42

Botond Európa-bajnok

A fiatal nyíregyházi sportoló akrobatikus mozgása aranyat ért.

Szabó Botond lett a kontinens legjobbja

Fotó: Pogány Anna

Kevesen mondhatják el magukról, hogy már felső tagozatos korukban a kontinens legjobbjának bizonyulnak valamilyen sportágban. Szabó Botond most már ebbe a táborba tartozik, hiszen mindössze tizenkét évesen aranyérmet szerzett gyermekkategóriában a november második hétvégéjén Budapesten megrendezett nyílt capoeira Európa-bajnokságon. A versenyen hét nemzet közel száz sportolója mérettette meg magát.

Egyedül edz

Botond sok más küzdősportot is kipróbált, például a wing tsun thai boxot. Négy éve ismerkedett meg a ­capoeira mozgásvilágával, és azóta töretlen a szerelem. Jelenleg a nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulója, az iskolán kívül töltött idejét szinte teljes egészében a harcművészetnek szenteli.

Egy sportoló élete soha nem könnyű – főleg, ha egy ilyen nem mindennapi mozgásformát választ magának. Szabó Botondtól és családjától is sok energiát követel a capoeira, hiszen a szabolcsi megyeszékhelyen nincs olyan sportegyesület, ami ezzel a harcművészettel foglalkozna. Amióta nincs csoportos edzés Nyíregyházán, otthon gyakorol: a mestere által készített terv alapján, mindennap egyedül csinálja végig az erőnléti és technikai edzéseket. Szülei rendszeresen viszik mesterekhez, s mivel más-más stílusban oktatnak, mindig lehet valami újat tanulni tőlük.

A sok edzés meghozta a gyümölcsét, Botond sikert sikerre halmoz. A friss Európai-bajnoki érem előtt 2018 májusában Azerbajdzsánban, Bakuban 10. lett a capoeira-világbajnokságon, és mindössze 11 évesen elérte a segédedzői szintet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában