Egy legenda előtt tisztelegtek

2019.12.14. 17:06

Tisztelet a „magyar szamurájnak”

Furkó Kálmán neve egybeforrt a szolnoki felderítőegységgel, a katonai közelharccal.

Bemutató is volt a tegnapi rendezvényen, Furkó Kálmán (balra)

Fotó: BARTHA KRISZTIÁN

Egy legenda előtt tisztelegtek Mátészalkán. Furkó Kálmán neve többszörösen is fogalommá vált: kiváló katona és harcművész – egyike azoknak, akiknek köszönhetően a kyokushin karateirányzat meghonosodott Magyarországon, és ő volt az, aki megteremtette a magyar katonai közelharc alapjait. Pontos titulusa így hangzik: 8. dan kyokushinkai karatemester és nyugállományú honvéd ezredes.

A 8. dan – hetvenévesen

Ezért is köszöntötte őt péntek délután a város és a Mátészalkai Munkás Testgyakorlók Köre sportegyesület vezetősége. Furkó Kálmán Nyírbátorban született 1947. január 2-án, majd családja Mátészalkára költözött. Bekerülve az egykori Testnevelési Főiskolára sorkatonaként Egerbe vonult be, az ott állomásozó felderítő zászlóaljhoz. A harcászati foglalkozásokon azt is tanították, hogyan kell valakit megfogni, ártalmatlanná tenni. A parancsnok a dzsúdó alapfogásait is megmutatta, a sportszerető ifjúnak megtetszett a dolog.

Honvédségi ösztöndíjasként kezdte a Testnevelési Főiskola első évfolyamát. Itt alaposan megismerkedhetett egy új sportággal, sportágcsoporttal, ami aztán döntően befolyásolta a sportpályafutását, egész további életét. A főiskola után első állomáshelyén, Vácon kezdett el a katonai önvédelmi kiképzés módszertanával foglalkozni, hogy aztán majd Szolnokon teljesedjen ki. Itt nyitotta meg a dodzsóját, tizenegy gyerekkel kezdte el a munkát. A kyokushinkai számára egy életen át tartó iskola lett. Tanult, edzett, tanított, és versenyzett is: 1978-ban aztán megkapta az 1. danját, a 8. dant 2017 júniusában – hetven­évesen!

A szolnoki felderítőegység és Furkó Kálmán neve egybeforrt. A honvédségi háttér olyan stabilitást, biztonságot és szabadságot adott Furkó Kálmánnak, amely lehetővé tette a másik hivatását, a kyokushinkai karate világszínvonalú művelését is. (Forrás: L. Murányi László: Az első magyar szamuráj)

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában