Hét hegyet is „legyűr”

2020.01.14. 20:30

Az év extrém sportolóját fűti a vágy

Noha nemrégiben műtötték meg, tavasszal már szeretné ismét feszegetni a határait Belus Tamás.

Fotó: MARTI MILLA

A hétköznapi halandó a sérvműtét után arra törekszik, hogy rendbe jöjjön az egészsége, és ne lépjen fel semmilyen komplikáció. Belus Tamás attól is extrém sportoló (sőt: 2019-ben az év extrém sportolója Nyíregyházán), mert túl azon, hogy nem sietteti a felépülését, már azt tervezi, hogy két-három hónap múlva elinduljon a Bükki Hardon és a Black Hole Ultra Runningon, tehát a sérv után futószalagon jön a sok érv – folytatja a terepfutást hegyen-völgyön, mert ez a szenvedélye.

Különleges verseny lesz

– Az óesztendő nagyon jó év volt. Sikerült megnyernem a két leghosszabb hazai terep ultra trail versenyt, a 114 kilométeres Ultra-Trail Hungaryt és a 108 kilométeres Vadlán Ultra Terepet. Kijutottam a világ leghíresebb terepfutóversenyére, az Ultra Trail du Mont Blanc-ra, ahol sorrendben másodszor a 145 kilométeres TDS nevű próbatételen kerültem a legjobb százba és voltam a legjobb magyar futó. Versenyeztem Olaszországban a Dolomitokban és az Alpok szlovén hegyeiben is. Az év végén pedig jött a legnagyobb dicsőség: a városi sportgálán engem választottak az év extrém sportolójának Nyíregyházán – összegzett Belus Tamás, aki a január eleji sérvműtéte után lábadozik.

Ismeretlen útvonalon

– Most az a legfontosabb, hogy az operáció után teljesen felépüljek, és a lehető leghamarabb el tudjam kezdeni a felkészülést.

– Szeretnék elindulni a márciusi Bükki Hardon, ami persze nagyban függ attól is, hogy mikor tudom elkezdeni a futást. Áprilisban egy egészen különleges versenyen indulok, mégpedig az első Black Hole Ultra Runningon. Az a pikantériája, hogy sem a távját, sem az útvonalát nem ismerhetik meg a résztvevők még a rajtnál sem.

– Annyit tudunk, hogy 50 és 120 kilométer között lesz a táv, és hogy Zircen fogunk rajtolni, és ott is lesz a cél. Nem vihetünk semmilyen felszerelést magunkkal, tilos az óra, a telefon, a futóhátizsák, az energiaszeletek, csupán egy félliteres kézikulacs engedélyezett. Az egymást követő frissítőpontokra beérve csak annyi információt fogunk kapni a szervezőktől, hogy hány kilométerre van a következő ellenőrző pont, és hogy mikorra kell odaérni ahhoz, hogy ne zárjanak ki minket a további versenyzésből. Ehhez még hasonlót sem rendeztek eddig Magyarországon, de tudtommal külföldön sem. Nagyon érdekes és izgalmas kihívás lesz!

– Az Ultra-Trail Hungary az ország legnagyobb terepfutó-rendezvénye, ahol az idén nagyon erős nemzetközi mezőnyben próbálom majd megdönteni 2018-as legjobb időmet.

Hét hegyet is „legyűr”

Belus Tamás megnyerte az Ultra-Trail Hungaryt és többek között a Dolomitokban is versenyzett tavaly

Belus Tamás július első hétvégéjén Spanyolországban, a Pireneusokban vág neki a 162 kilométeres Val d’Arannak, amiben 10 500 méter szintemelkedést és 7 hegyet kell majd „legyűrnie”, ez lesz az eddigi legnehezebb versenye.

Augusztus végén az év csúcspontja jön: a Mont Blanc körüli TDS a maga 145 kilométerével és 9100 méter szint­emelkedésével.

Az esztendőt a Vadlán Ultra Tereppel és a lengyelországi Lemkowyna Ultra Trail 100 kilométeres távjával zárja.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában