hé, spori!

2020.01.15. 12:22

Leköpte a focibírót a szurkoló, ezért pénzbüntetést kell fizetnie

A Nyíregyházi Járásbíróság a vádlottat becsületsértés és testi sértés vétsége miatt 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

2018. szeptember 17-én egy Nagyhalászon megrendezett futballmérkőzés után az öltözők bejáratánál a vádlott előzetes szóváltást követően az öltözőbe éppen bemenő játékvezetőt leköpte, majd a közöttük lévő ajtó vasrácsát felé lökte, amivel 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott neki.

A játékvezető az eset után magánindítványt terjesztett elő a férfival szemben tettleges becsületsértés és könnyű testi sértés vétsége miatt.

Bár a vádlott büntetlen előéletű, a bíróság a büntetés kiszabása során különös súllyal értékelte, hogy az utóbbi időben a hasonló jellegű bűncselekmények rendkívül elszaporodottak.

A Btk. szerint a becsületsértés vétsége a becsület csorbítására alkalmas kifejezés használatával vagy egyéb ilyen cselekmény elkövetésével valósítható meg. Az olyan becsületcsorbító cselekmény, amely a sértett testének célzatos érintésében vagy bántalmazásában nyilvánul meg anélkül, hogy testi sértést eredményezne – például: leköpés – tettleges becsületsértésnek minősül.

A magánindítvány előterjesztésére elsősorban a sértett jogosult, formaiságára azonban a törvény nem határoz meg szigorú szabályokat, így a jogosultnak bármely olyan nyilatkozatát, amely szerint az elkövető büntetőjogi felelősségre vonását kívánja, magánindítványnak kell tekinteni.

A magánindítványt attól a naptól számított egy hónapon belül kell előterjeszteni, amelyen a magánindítványra jogosult a bűncselekményről tudomást szerzett.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

- Nyíregyházi Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában