úszás

2020.02.13. 08:10

Ivették tudtak élni a lehetőséggel

A Nizzában Hosszú Katinkát is legyőző Hatházi Dórát édesanyja a kedvenc csikóstokányával várta.

Régóta várt lehetőséghez jutottak a Nyíregyházi Sportcentrum legjobb úszói. A hétvégén indulhattak a Golden Tour első állomásán, a nizzai versenyen. A nemzetközi megmérettetésen világ­sztárokkal együtt tempózhatott Szurovjcsák Ivett és Hatházi Dóra.

– Eddig csak a Félénk vagyok, de hódítani akarok című filmről ugrott be a francia város neve, abban Pierre Richard mondta: „Stop Nizzába, azt mondtam, stop!”

Most már másról is, mégpedig az úszóink sikeréről – kezdte a szerdai sajtótájékoztatót Sitku Ernő, a Nyíregyházi Sportcentrum sportigazgatója, aki gratulált a versenyzőknek a szép eredményekhez.

Igen rangos volt a mezőny

– Először is köszönjük a gratulációkat és a lehetőséget, hogy ilyen rangos versenyen vehettünk részt – kezdte értékelését Urbin Tamás, a Sportcentrum úszószakágának vezetője. A lányoknak ezen a szinten már nagy vágyuk volt. Ez a verseny a felkészülési időszak elején van, ám a világ minden tájáról érkeztek versenyzők.

Igen rangos volt a mezőny, főként a női. A magyarok közül ott volt Hosszú Katinka, ­Szilágyi Liliána és Békési Eszter.

– Érdekesség, hogy csak nagydöntőket rendeztek, illetve a junioroknak külön finálét.

Ennek tükrében igen nagy fegyvertény volt Dórinak bejutni a nagydöntőbe és ott bronzérmet szerezni. A lányok idejét csak pozitívan tudom értékelni, hiszen nagyon kemény munkából mentünk, szinte edzésről, az utazás volt a pihenés. Sokkal jobb időket úsztak, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában.

– Igyekszünk keresni a hasonló lehetőségeket azoknak, aki már erre megérettek. Nyáron Olaszországban lesz hasonló megmérettetés, az is a LEN és a FINA, azaz a nemzetközi szövetség által akkreditált verseny. A bemelegítésnél és az edzéseken saját bőrükön tapasztalhatták a lányok, hogy milyen a nemzetközi mezőny, főként, amikor férfiak úsztak borzasztó tempóval és sebességgel.

Az idő jó volt, ám az uszodában délelőttönként még hűvös volt, délutánra melegedett fel a levegő. – Rengeteg nagy név volt, nagyon örülök annak, hogy lehetőséget kaptunk indulni.

Az otthoni versenyeken aligha lehetett volna ilyen időket úszni.

Ráadásul nemzetközi mezőnyben, amelyben értékes tapasztalatokat is lehet szerezni. Hat hét múlva lesz az országos bajnokság, úgy érzem, hogy jó úton haladunk – így Szurovjcsák Ivett, aki elsősorban az 50 mellen elért idejére büszke.

– Én is köszönöm a lehetőséget. Elég sok számban indultunk, a délelőtti és délutáni úszások kemények voltak, főleg így év elején. Elégedett vagyok, hiszen az elvárásaim felett teljesítettem, főként a 200 pillén. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó időt sikerül úsznom – mondta Hatházi Dóra, akit édesanyja a kedvencével, csikóstokánnyal várt itthon.

Lapunk érdekelődésére Dóri az is elmondta, hogy beszélgetett Hosszú Katinkával, aki megszólította a 200 pille előtt. Utána már nem...

Jó lenne úszni az Eb-n

Urbin Tamás még megjegyezte: bízik abban, hogy Ivett és Dóra is indulhat majd a májusi budapesti Európa-bajnokságon. Az időrendet ezen és már a bajnokságon is az olimpiai időrendnek megfelelően alakították ki. Mivel itthoni idő szerint délelőtt lesznek a döntők, a bajnokságon és az Eb-n a selejtezőket és középdöntőket délután indítják, a finálékat pedig másnap dél­előtt.

ML

Címkék#úszás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában