ralikrossz

2020.02.07. 14:42

Világbajnoki pillanat a Vezúv lábánál és egy lángoló autóból menekülő pilóta

Hajóka, azaz Hajósi Miklós két nagyszerű fotóval tette ismertebbé a nevét a szakmában.

Fotós: Felhasználó

A mögöttünk hagyott esztendő a Disznó éve volt a kínai naptárban. Amennyiben lenne hasonló a technikai sportágaknál, akkor 2019 Hajóka éve volt. Hajóka, azaz Hajósi Miklós ismert és jegyzett név az autós sportágakat űzők és kedvelők között.

Az akkor Tiszavasváriban élő területi képviselő hobbiként kezdett el fotózni a versenyeken. Aztán pár éve elköltözött Vasváriból, és immáron úgymond főállásban kapja elő a gépet, legyen az rali, ralikrossz, gokart, vagy még sorolhatnánk a szakágakat.

A legjobb harmincban

Az elmúlt idényben is több ezer fotót készített, ezekből kettőt nagyon elkapott Hajóka, aki évekkel ezelőtt portálunkra is küldte a versenyképet, írásos anyagokat. Az említett két fotó közül az egyikkel a gokart-világbajnokság fotópályázatán nyert, a másikkal pedig a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) pályázatán a legjobb harminc közé került.

– Tavaly októberben volt szerencsém hat magyar gokartversenyzővel kiutazni a Nápoly melletti, a Vezúv lábához közeli Sarnóba – kezdte a beszélgetést Hajósi Miklós. – Itt rendezték a Rotax Max Challenge Grand Finals elnevezésű versenyt, amelyet világbajnoki döntőnek is tartanak. Az első este welcome party volt a hivatalos résztvevőknek, én fotóskarkötővel mehettem be.

Gumiszerelő versengés

– Ennek a partinak hagyományosan nagy durranása a gumiszerelő verseny. Előzményként tudni kell, hogy az ausztriai Bruckban Jen Wade hölgy, a kartszakma egyik ismert alakja megkért, hogy ha kijutnék Sarnóba, akkor a KF Racing Teamhez tartozó szlovák szerelő testvérpárról készítsek már néhány fotót. Ezen indult Ajka Kontárová, aki az előző évben nyert is. A testvére, Veronika pedig szurkolt neki mellettem, Ajka mögött pedig a szlovák küldöttség tagjai drukkoltak, szóval fotóztam őket.

– A versenyek első napján én mindig életképeket szoktam készíteni. Most is így volt, a pályára nem mentem ki. Kiderült, hogy mint mindig, most is kiírtak egy fotópályázatot, én pedig beküldtem néhány fotót.

– Harmadnap vártam a pályán a magyar versenyzőket, amikor jött egy üzenet: „Win­ner picture Topic #1: Wel­come Party Pho­to­grapher: Miklos Hajosi.” Néhányszor elolvastam, angolul ugyan nem beszélek, ám azt tudom mit jelent a winner meg az 1. Aztán természetesen nagyon örültem az elsőségnek, hiszen gokartversenyeken tapasztaltabb fotósokat előztem meg. Most ugyan Ajka nem lehetett első, de a képpel közösen lettünk a gokart-világbajnokság fotópályázatának győztesei.

Veronika Kontárová hangosan buzdította a gumit cserélő testvérét, Ajkát
Fotó: Hajósi Miklós

Hajnali kettőkor jött...

Ez volt az egyik fotó, a másik viszont még nagyobb durranás. Olyan, amit nem lehet eltervezni, és szerencse is kell hozzá. Persze a szerencse nem pártol mindenkit, azért tenni kell. Mondjuk éjjel is a pályán lenni.

– A nyirádi ralikrosszkatlanban májusban az osztrákok rendeztek egy huszonnégy órás autóversenyt – kezdte a remek fotó elkészítésének történetét Hajóka.

– Hajnali kettő lehetett, az aszfalt utáni murvásnál álltam egy másfél méteres töltésen, amikor egyszer csak feltűnt egy lángoló autó. Egy szürke bukólámpás Mazda suhant felém az éjszakában, majd megállt.

– A világítás rajta maradt, amikor a pilóta kiugrott belőle, és a fotón látszik, hogy a lángoló Mazda mögött két másik autó közeledik. Nem sok időm volt gondolkodni, és mivel a rescue – a segítő­autó – villámgyorsan megérkezett, nem kellett segítenem a pilótának sem, aki egyébként tűzálló ruhában volt. ­Szerencsére nem lett semmi baj.

– Az autót kivitték a szervizparkba, megjavították, majd nem sokkal később visszaállt a versenybe. Az AIPS fotópályázatán jelentkeztem ezzel a fotóval és még két másik versenyen készült képpel. Hatalmas elismerésként a 125 országból érkezett 1746 pályamű közül az első harmincban végeztem. Ebből válogatták be az én képemet a legjobb 30-ba, amire nagyon büszke vagyok.

Ezt nem vehetik el tőle

Hajóka nem lett milliomos a két fotóval, egy eurót sem kapott, sőt írott diplomákat sem, mivel a gokartosok a verseny hivatalos oldalán hirdették ki az eredményt, az AIPS pályázatán pedig csak a dobogósokat jutalmazták. A pénznek biztosan lett volna helye, ám a két virtuális elismerés a képzeletbeli vitrinjébe került, és örökre ott is marad. És ezzel tisztában vannak a technikai sportágak szerelmesei is, akik eddig is tudták, hogy ki az a Hajóka!

Mán László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában